Izraelski parlament u ponedjeljak je dao konačno odobrenje zakona koji će lokalnim tvrtkama zabraniti prodaju binarnih opcija inozemnim ulagačima putem online trgovanja.

Binarne opcije su pomno osmišljena i jednostavna financijska prijevara u kojoj ulagač daje okladu na rast, pad ili stagnaciju neke vrijednosti – valute, sirovine ili dionice – u nekom vremenu. Cijela stvar analogna je otprilike klađenju na sportske rezultate.

Kako tvrdi Shmuel Hauser, član odbora izraelske Sigurnosne agencije, „stranice koje prodaju binarne opcije nanose ozbiljnu štetu izraelskom imidžu, potičući anti-semitizam, te su naštetile vanjskim odnosima Izraela.

Zakon će omogućiti tijelima državne sigurnosti da djeluju bez presedana protiv onih subjekata koji djeluju iz Izraela prema klijentima u inozemstvu, nametanjem građanskih i kriminalnih sankcija, što uključuje i zatvorsku kaznu,“ rekao je Hauser.

Zanimljivo, trgovanje binarnim opcijama zabranjeno je prošle godine unutar Izraela. Međutim, vlasti su dopustile da se prijevara neometano odvija prema inozemnim klijentima, izuzev SAD-a, gdje su iste također zabranjene.

Nedavno je upravo u SAD-u uhićena izraelska šefica jedne od kompanija koja je trgovala binarnim opcijama. Lee Elbaz (36), šefica je tvrtke Yukom Communications Ltd., koja je vodila prodaju binarnih opcija putem stranica bigoption.com i binarybook.com. Tvrtka je prevarila na tisuće ljudi diljem svijeta, lišivši ih na desetke milijuna dolara.

Izrael – središte dugogodišnje financijske prijevare

Nitko od izraelskih dužnosnika nije izrazio žaljenje zbog činjenice da se prijevara nesmetano odvijala više od 10 godina, kao i činjenice da je više od stotinu takvih izvora prijevare djelovalo u Izraelu. Naprotiv, jedan od dužnosnika izjavio je kako je veći problem „ugled“ te zemlje u svijetu.

Ova industrija ima veliki utjecaj na to kako se na Izrael gleda u svijetu. Naši vladini dužnosnici odlaze na međunarodne konferencije i njihove kolege podižu obrve zbog ove industrije,“ tvrdi neimenovani dužnosnik.

Iako je zakon odobren, on će na snagu stupiti tek za tri mjeseca, što će prevarantima iz trgovačkog središta u Tel Avivu, dati još malo vremena da svoj „posao“ premjeste negdje drugdje.

Neke od kompanija koje se bave binarnim opcijama, preselile su se već u istočnu Europu, gdje vlasti još nisu shvatile o čemu se radi, ili pak „žmire“ zbog i dalje osjetljive tematike kritiziranja Izraela i njegovih stanovnika.