Američka novinarka uhićena u Zimbabveu jer je predsjednika Mugabea nazvala „goblinom“

Američka novinarka uhićena u Zimbabveu jer je predsjednika Mugabea nazvala „goblinom“

Američka novinarka Martha O’Donovan (25), uhićena je u Zimbabveu nakon što je na Twitteru napisala da je tamošnji predsjednik Robert Mugabe „sebičan i bolestan čovjek“, okarakteriziravši ga karikaturom kao „goblina“.

O’Donovan radi kao novinarka za lokalnu televizijsku postaju Magamba TV, pri čemu se uglavnom bavi produkcijom političke satire. Uhićena je u zoru u glavnom gradu Harare, pri čemu su joj zaplijenjena računala di drugi elektronički uređaji.

 [do_widget id=text-53]

Njeno uhićenje je prvo takve vrste, nakon što je Ministarstvo sigurnosti na internetu pokrenulo ovakvu akciju u listopadu.

Uhićenje je potkrijepljeno nalogom za premetačinu koje je odobrila sutkinja Elisha Singano, a što je dovelo do zaplijene elektroničkih uređaja.

O’Donovan je negirala bilo kakvu krivnju, a optužena je za potkopavanje vlasti i vrijeđanje predsjednika. Također će se morati suočiti s dodatnim optužbama za pokušaj rušenja ustavno izabrane vlasti.

Američka ambasada u Harareu potvrdila je kako je O’Donovan uhićena, ali nije pružila nikakve druge informacije. Prema tvrdnjama njene odvjetnice, O’Donovan bi mogla dobiti i do 12 godina zatvora ukoliko bude osuđena.

IZVORRT