Sklopiva biciklistička kaciga

Foto: Isis Shiffer
Foto: Isis Shiffer

Program dijeljenja u urbanim sredinama razvijaju se već duži niz godina, ali većina biciklista obično ne nosi zaštitnu kacigu. To se posebno odnosi na bicikliste koji unajmljuju dobro poznate bicikle putem rent-a-bike opcije. Takav način vožnje predstavlja određen rizik, pogotovo kada ceste i putevi nisu osmišljeni da se na njima kreću automobili i biciklisti zajedno.

Međutim, nova inovacija bi mogla pružiti pristupačnu, sklopivu i biorazgradivu kacigu koja bi bila dostupna na automatima na mjestima gdje se nalaze bicikli za najam.

Oglas:

EcoHelmet (ništa bez naziva „eco“) je kaciga koju je osmislila Isis Shiffer, a u potpunosti je izrađena od kartona i savija se poput harmonike te je veličine banane što bi trebalo biti dovoljno za većinu ljudi, ali i dovoljno mala da stane u torbu za laptop. Raširena, ona ima oblik standardne kacige, dok čvrstitnu i udobnost jamči papir u obliku saća koji apsorbira udarce i štiti vozača od ozljeda.

Naime, strukture ovakvog oblika unatoč relativno „slabim“ materijalima mogu biti itekako čvrste ukoliko je pravac djelovanja sile usmjeren na pravo mjesto.

Zanimljivo, ova kaciga odabrana je među tisućama drugih prijava za natjecanje James Dyson Award 2016.

Shiffer, konstruktorica i aktivna biciklistica, izjavila je da je tijekom godina vožnje uokolo unajmljivala bicikle u mnogim različitm gradovima, ali sa sobom nije uvijek nosila kacigu. Vožnja ponekad može biti vrlo neugodno iskustvo, rekla je. Stoga je odlučila napraviti prihvatljivu varijantu koju bi biciklisti mogli jednostavno uzeti na početku vožnje, tamo gdje su i unajmili bicikl.

Kaciga koju želimo ponuditi na mjestima dijeljenja bicikala, mora biti sklopiva i mora se moći ponovno iskoristiti,“ rekla je Shiffer.

Shiffer se okrenula kartonu u obliku pčelinjih saća, jer je to vrlo lagani materijal koji se inače koristi i za pakiranja predmeta koji se bacaju iz helikoptera u kriznim situacijama.

Dakako, cijeli proizvod je bilo potrebno učiniti primamljivim ljudima koji bi ga trebali nositi na svojim glavama.

Shiffer je priznala da je rani dizajn podsjećao na ananas. Međutim, reakcije korisnika uvjerile su ju da promjeni koncept kacige kako bi se svidio široj publici.

Nije važno koliko je funkcionalna,“ rekla je Shiffer. „Ako izgledate kao idiot dok ju nosite na glavi, nitko je neće nositi.

Veličina EcoHelmeta trebala bi pristajati svim glavama, a zamišljena je da se koristi više puta, a potom reciklira. Shiffer trenutno priprema svoj proizvod prezentirati pred komisijom američkog ured za certificiranje sigurnosti proizvoda, s ciljem da kacige postanu dostupne na prodajnim automatima na postajama za dijeljenje i unajmljivanje bicikala. Predviđena cijena prodaje zasad bi bila oko 5 dolara.

Izvor: Live Science