Afganistan zabranio ilegalnu imigraciju

Foto: Wali Khan Shinwari
Foto: Wali Khan Shinwari

Afganistanske vlasti zabranili su ilegalan ulaz svim drugim narodima, a posebno Pakistancima, a koji prilikom ulaza u zemlju nemaju ispravne putne dokumente. Potez je to koji se smatra odmazdom afganistanskih vlasti zbog prisilne deportacije Afganistanaca iz Pakistana nazad u njihovu matičnu zemlju.

Na graničnom prijelazu Torkham na više mjesta izvješeni su natpisi koji služe kao podsjetnik Pakistancima da od 1. siječnja ove godine neće imati slobodan ulaz u Afganistan na tom graničnom prijelazu ukoliko nemaju valjane putne dokumente.

Istovremeno, afganistanske vlasti poslale su dodatne vojne snage i policijske jedinice na granicu, kako bi učinkovito provodile novu (anti)imigracijsku politiku.

Zabrana ilegalne imigracije u Afganistan stupila je na snagu isti dan kada je vlada u Pakistanu objavila uvođenje strožih mjera u pogledu kontrole granica. Dio Pakistanaca koji se našao u Afganistanu prije no što su nova pravila stupila na snagu, požurio se s povratkom u zemlju nakon objave.

Inače, dosad se pod okriljem UNHCR-ovog programa pomoći, iz Pakistan u Afganistan vratilo gotovo pola milijuna afganistanskih imigranata. Pakistanske vlasti su u rujnu prošle godine objavile kako do ožujka namjeravaju deportirati sve afganistanske imigrante koji žive unutar njihovih granica, što je brojka koja je procijenjena na 1,4 milijuna ljudi.

Pakistanski ministar unutarnjih poslova, Chaudhry Nisar Ali Khan, izjavio je u prosincu medijima kako su strože granične kontrolne važne za „eliminaciju terorizma“ u njegovoj zemlji.

Držeći govor nakon posjete pakistansko-afganistanskoj granici, Khan je rekao kako su incidenti u pogledu terorizma „značajno opali u zemlji nakon ciljane politike i upornih i pravovremenih akcija naših sigurnosnih službi.

Vlasti Pakistana također su odlučile postaviti šest kontroliranih točaka do 2020., kako bi „provjeravali kretanje neželjenih skupina preko granice.

Dakako, ironija čitave stvari leži u činjenici da Pakistan i Afganistan, bez ikakvog vanjskog uplitanja u pogledu optužbi za „rasizam, ksenofobiju, vjersku netrpeljivost“ i slične etikete, revno provode međusobnu anti-imigracijsku politiku, dok istovremeno predstavljaju jedne od najvećih izvora ilegalne imigracije prema Europi – kontinentu udaljenom tisućama kilometara.

Unatoč navodnoj jednakosti svih i svega, čini se ipak da ne-europske zemlje imaju veća prava od europskih u pogledu zaštite granica, suvereniteta i prava na samoodređenje, jer smo svjedoci da se bilo kakav takav potez u Europi žestoko napada svim sredstvima kao „nečovječnost.“

Autor: Tribun