Afganistanski imigrant silovao i ubio kćer dužnosnika EU

Maria Ladenburger / Facebook
Maria Ladenburger / Facebook

Istraga o silovanju i ubojstvu koje se dogodilo u listopadu rezultirala je uhićenjem navodno 17-godišnjeg afganistanskog imigranta.

Djevojka se kobne noći vraćala kući biciklom sa jedne zabave, kada je iznenada napadnuta, silovana, a potom ubijena.

Tijelo 19-godišnje studentice te pro-imigrantske volonterke Maria Ladenburger otkriveno je u rijeci u Freiburgu 16. listopada. Istragom je utvrđeno kako je riječ o kćerki visokog dužnosnika Europske komisije, te da je ona silovana i potop na silu utopljena.

Slijedom velikog pritiska javnosti, ali i zbog političkog položaja samog oca ubijene, policija je bila prisiljena uložiti sve moguće napore da se čim prije pronađe počinitelj. Nakon što je 68 istražitelja slijedilo oko 1600 različitih tragova te su obavili razgovore s više od 1400 potencijalnih svjedoka, kao osumnjičenik je uhićen 17-godišnji imigrant.

Iako mu nije objavljeno ime, poznato je da je on nedavno došao u zemlju, točnije, radi se o 2015. godini. Policija navodi i kako je imigrant već otprije imao kriminalni dosje, te je bio predmetom istrage zbog „ilegalnog ulaska“. Do uhićenja, imigrant je živio kod njemačke obitelji koja ga je primila u svoj dom.

Tokom istrage, policija je uklonila čitavi most na mjestu zločina te ga u dijelovima odnijela na laboratorijska istraživanja. Policija je u obližnjem grmlju pronašla dlake koje su pripadale počinitelju. U blizini je također pronađen šal koji je pripadao žrtvi, a koji je bio natopljen izbjeljivačem u pokušaju uklanjanja tragova. Bicikl žrtve također se nalazio u blizini, a oba predmeta na sebi su još imali tragove s kojih su uzeti DNK uzorci.

U petak je pak usporedbom DNK uzoraka s uzorcima osumnjičenog potvrđena identičnost. Uhićeni imigrant potom je priznao zločin.

Policija nije otkrila jesu li napadač i žrtva bili u nekoj prethodnoj vezi ili su se jednostavno sreli u prihvatnom centru za imigrante, gdje je djevojka volontirala.

Otac ubijene djevojke je viši dužnosnik EU. Radi se o pravniku imenom Clemens Ladenburger, koji radi pri Europskoj komisiji, organizaciji poznatoj po svojim pro-imigrantskim stavovima.  Clemens Ladenburger je usprkos činjenici da mu je kćer silovao i ubio imigrant, zamolio sve one ožalošćene da doniraju novac katoličkoj crkvi u Bangladešu umjesto da šalju cvijeće.

Gradonačelnika Freiburga, Dieter Salomon, pohvalio je policiju na brzoj istrazi i uhićenju, ali je i upozorio lokalno stanovništvo da ne povezuju silovanje i ubojstvo sa imigrantskim statusom počinitelja.

Dobro je da je policija ovako brzo i učinkovito djelovala na ovom okrutnom i užasnom ubojstvu… Ljudi ne bi trebali koristiti porijeklo počinitelja kako bi stvarali generalizirane stavove o imigrantima, već umjesto toga trebali gledati na ovo kao izolirani slučaj.

Policija trenutno utvrđuje mogućnost da je uhićeni imigrant povezan s još jednim slučajem silovanja i ubojstva u istom području. Jedna lokalna mještanka nestala je tijekom jogginga početkom studenog te je kasnije pronađena mrtva.

Izvor: Die Welt, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Süddeutsche Zeitung