Austrijski sud povukao presudu iračkom imigrantu koji je silovao 10-godišnjeg dječaka

Foto: EPA
Foto: EPA

Irački imigrant koji je priznao kako je silovao 10-godišnjeg dječaka na bazenu, tvrdeći pritom kako je to bila „hitna seksualna potreba,“ oslobođen je jer na sudu nije dokazano da je on shvatio da mu dječak govori „ne.“

Silovatelj, poznat samo kao Amir A. (20), divljački je silovao dječaka u prostoriji za presvlačenje na bazenu u Beču, na bazenu Theresienbad u prosincu prošle godine.

Nakon napada, silovatelj je nastavio vježbati skokove u vodu kada je stigla policija, a nakon što je dječak uz pomoć spasioca podigao uzbunu. Dječak je pretrpio teške analne ozlijede te je završio u bolnici i još uvijek ima ozbiljne psihičke probleme.

U razgovoru s policijom, Amir A. je tada priznao zločin rekavši kako je incident bio „hitna seksualna potreba“, jer je njegova žena ostala u Iraku i on „nije imao spolne odnose četiri mjeseca“.

Sud je Amira proglasio krivim te mu dodijelio zatvorsku kaznu od šest godina zbog silovanja maloljetne osobe.

Međutim, u potpuno bizarnom preokretu, Vrhovni sud je ovih dana poništio presudu, prihvativši obranu odvjetnika koji je tvrdio kako sud nije učinio dovoljno da sigurno ustanovi je li silovatelj shvatio kako mu je dječak rekao „ne.“

Prema predsjedniku Vrhovnog suda, Thomasu Philippu, presuda je bila „nepobitna“ s obzirom da se radi o teškom seksualnom napadu na maloljetnika. Međutim, ne postoji dovoljno dokaza za drugu točku optužbe za silovanje.

Sud za žalbe je rekao kako je prvotna presuda trebala riješiti pitanje je li počinitelj mislio da se žrtva složila sa spolnim odnosno, ili je počinitelj djelovao suprotno njegovoj volji. Za sud očito nisu bitne godine starosti dječaka niti činjenica da je već sam seksualni odnos s maloljetnom osobom zločin i nemoralno djelo.

Kazna je zbog toga ukinuta, iako se očekuje da će Amir ostati u pritvoru do slijedeće godine, kada će se slučaj silovanja vratiti na regionalni sud.

Sud je prethodno dodijelio obitelji dječaka odštetu od mizernih 4700 eura, nakon što su tužitelji objasnili kako dječak pati od teških psihičkih posljedica.

Majka dječaka, koja se u Austriju doselila kao srpska izbjeglica tijekom rata, rekla je kako joj je „krv zakipila“ kad je čula kako je Amir incident opisao kao „hitnu seksualnu potrebu“ te je dodala da žali što je svojoj petero djece rekla da izbjeglice tretiraju na isti način kao što je nekoć ona bila tretirana po dolasku u Austriju.

Slučaj je podigao mnogo prašine u Austriji, ali i u drugim zemljama Europe. Nedavno su u sličnom slučaju u Švedskoj na slobodu puštena petorica imigranata koja su silovala nepokretnu ženu u zahodu. Razlog je također bio taj što se istragom nije moglo utvrditi je li žena rekla „ne.“

Izvor: Express, Tribun