Belgija: Zbog straha od terorističkih napada zatvorene policijske postaje

police
NICOLAS MAETERLINCK / AFP / Getty Images

Brojne policijske postaje koje nemaju sigurnosna vrata, zatvorene su za javnost otkako početkom ovog mjeseca dvije policajke napadnute mačetom u Charleroiu od strane islamista.

Kao rezultat napada, za koji je Islamska Država preuzela odgovornost, sve policijske postaje u području Hesbayea zatvorile su vrata za javnost, osim jedne. Osam od devet policijskih postaja tako je odnedavno zatvoreno za javnost. Jean-Marie Debroux, zapovjednik policije za to područje, rekao je kako su njegovi kolege donijeli odluku da zatvore postaje nakon što su čuli za napad u Charleroiu.

Odlučio sam to sa svojim kolegama – nismo čekali posebne upute. S obzirom na okolnosti, ne mogu ugroziti sigurnost policijskog osoblja,“ rekao je Debroux.

U intervjuu za RTL, policijski inspektor Alain Hella otkrio je da je sigurnost dodatno pojačana u pogledu privatnih sastanaka s građanima.

Ovisno o pozivu koji je registriran, mi ćemo ih kontaktirati i otvoriti vrata. Naravno, nakon sastanka zatvorit ćemo opet vrata, kako javnost ne bi imala pristup prostorijama,“ rekao je Hella.

Debroux je komentirao da policija, čak i u ruralnim područjima Hevayea mora ostati budna.

Ovo je relativno mirno područje. Ovdje nema problema s radikalizmom. No, imajte na umu da Verviers nije daleko. Nismo imuni na sve,“ rekao je Debroux.

Verviers je inače jedno od mjesta u kojima su se nalazili članovi terorističke ćelije Islamske Države koji su zatvoreni prošlog mjeseca.

Gradonačelnica Verviersa, Muriel Targnion, naglasila je da primjedbe zapovjednika policije ostavlaju „dojam da je Verviers poput Bagdada.“ Dodala je: „Mislim da ću pozvati Debrouxa u posjet, jer Verviers je otao ugodan grad.

Početkom ovog mjeseca, mađarski ministar vanjskih poslova otkrio je da je da se bojao za vlastiti život nakon što je pogrešno skrenuo tijekom posjeta Belgiji.

Ako se izgubite u Brusselsu, radeći pogrešku kroz samo dvije ulice, ponekad je potrebno bježati kako bi spasili goli život. To nije pretjerivanje, bio sam u takvoj situaciji,“ rekao je Péter Szijjártó.

Izvor: Breitbart London