Bitcoin preskočio vrijednost od 1000 dolara

Foto: REUTERS/Benoit Tessier
Foto: REUTERS/Benoit Tessier

Digitalna valuta poznatija kao bitcoin započela je ovu godinu preskočivši vrijednost od 1000 dolara. Upotreba bitcoina započela je prije tri godine uz početne velike oscilacije. Ovim rastom nadmašila je sve valute centralnih banaka za 125 posto.

Bitcoin je digitalna „kriptovaluta“ koja nema uporište u klasičnom bankarskom sustavu poput drugih valuta, kao niti nikakvo središte iz kojeg bi se njome manipuliralo te se oslanja isključivo na tisuće računala diljem svijeta preko kojih se odobravaju transakcije ili dodaju novi bitcoini u sustav.

Krajem 2013., ova digitalna valuta nakratko je preskočila granicu od 1000 dolara, ali je nedugo nakon toga vrijednost pala na samo 400 dolara slijedom pada na tokijskoj burzi. Međutim, posljednje dvije godine valuta je bila stabilna te je u konstantnom rastu.

Tijekom 2016., bitcoin je tijekom pojedinih dana bilježio oscilacije i do 40 posto, ali je njegovom raširenijom upotrebom na velikom tržištu kao što je ono u Kini, došlo i do njegove stabilizacije. Podaci pokazuju da se bitcoin u digitalnom trgovanju koristi najviše upravo u Kini.

Osobine ove valute omogućuju uklanjanje uobičajenog novca u digitalnoj trgovini jer se bitcoin kao digitalni novac brzo i anonimno kreće diljem svijeta te nitko nema posebne ovlasti nad njim. Prema riječima mnogih stručnjaka, bitcoin nema svoje uporište u zlatu, već u računalnim programima i matematici.

Rastući rat oko gotovine, kontrole kapitala, čini bitcoin sposobnom alternativom,“ izjavio je Paul Gordon, član upravnog odbora Saveza za digitalne valute u Velikoj Britaniji.

Danas je u opticaju oko 21 milijun bitcoina, a svakih 10 minuta u opticaj se stavlja oko 12,5 novih bitcoina. Ukupna vrijednost bitcoina trenutno se procjenjuje na više od 16 milijardi dolara.

Izvor: Reuters, Tribun