Britanija: Uhićeno „samo“ 897 „Sirijaca“

open-the-borders
Ilustracija (Foto: AP Photo / Petros Giannakouris)

Najmanje 897 „Sirijaca“ koji trenutno žive na području V. Britanije, uhićeno je tijekom prošle godine zbog ozbiljnih zločina koji među ostalim uključuju silovanja, prijetnje smrću i zlostavljanja djece.

Unatoč ovom saznanju, britanske vlasti odlučile su u zemlji raspodijeliti 20.000 „sirijskih“ imigranata  do 2020. godine, pod  shemom „Preraspodjela sirijskih ranjivih osoba.

Službene statistike pokazuju da su 1602 sirijske osobe već krajem ožujka raspodijeljene u Britaniji, prema istoj shemi.

Međutim, statistika je pokazala da je su „Sirijci“ počinili značajan broj zločina, nakon što je britanski novinski list The Sun zatražio informacije od policije na osnovu zakona o slobodi informiranja.

The Sun je zatražio ove informacije nakon što je „policija Northumbrije prošlog mjeseca optužena za zataškavanje navodnog napada Sirijaca na dvije djevojčice u Newcastleu.

Jednog od osumnjičenih svojevremeno je pratio BBC, kako bi napravio reportažu o tome kako su se smjestili u Britaniji, dodaje The Sun.

Policija Norhumbrije, priznala je da je prošle godine uhitila 16 „Sirijaca.“ Među uhićenima se nalaze dvojica zbog seksualnih prijestupa, šestorica zbog nasilnih napada i trojica zbog kršenja javnog reda i mira.

U Londonu je pak uhićeno 238 Sirijaca, od kojih dvojica zbog silovanja, trojica zbog prijetnji smrću i sedam zbog seksualnih prijestupa.

U Nottinghamshireu, jedan „Sirijac“ uhićen je zbog „seksualnih aktivnosti s maloljetnom djevojčicom.

„Sirijci“, odnosno oni koji se tako izjašnjavaju, imaju pravo tražiti azil odmah po dolasku u Britaniju. Iz istog izvora došla je i informacija kako su „Sirijci bili šesta najveća skupina koja je ove godine do ožujka tražila azil. 87 posto tih zahtjeva je dobilo odobrenje za ostanak u V. Britaniji.

Svi oni koji su dobili dopuštenje za ostanak, ujedno su dobili status „humanitarne zaštite,“ s dopuštenjem da rade te imaju pristup javnim fondovima.

Izvor: The Sun / parliament.uk / Tribun