Danski premijer upozorio na stvaranje paralelnih društava i no-go zona u zemlji

Foto: AFP

Danski premijer Lars Løkke Rasmussen upozorio je da se u zemlji stvara sve veći broj muslimanskih „paralelnih društava“ te no-go zone te je obećao da će se boriti protiv toga, piše Jyllands-Posten.

Problem je u Danskoj postao toliko velik da premijer razmatra državnu intervenciju u nekim područjima. Ovo je posve neočekivani potez za danske vlasti, ali i čitavu Europu, u kojoj je djelovanje vlasti svedeno na negiranje postojanja no-go zona ili bilo kakvih problema sa stranom populacijom.

Riječ je o realnosti situacije,“ izjavio je Rasmussen, „a postoje već i područja u kojima je teško postaviti pravila. Gdje bande imaju kontrolu, a policija ne može raditi. Ne mogu samo pasivno sjediti i dopustiti da se to događa.

Pokušali smo sve što je moguće, ali jednostavno nismo mogli riješiti problem,“ rekao je Rasmussen i pozvao danski parlament da se „uključi na drugačiji i žešći način.

Rasmussen je pozvao tri ministra u svoj kabinet kako bi razgovarali o idejama kako bolje integrirati muslimansku djecu u školama kako bi riješio složene probleme u naseljima te spriječio stvaranje paralelnih društava. Ministri bi potom dobili ovlasti da se putem lokalnih općinskih vlasti upletu u djelovanje u lokalnim područjima.

Lokalne općine priznale su da je potrebna određena intervencija, ali većina se i dalje boji govoriti o takvoj ideji. Gradonačelnik Aalborga, Thomas Kastrup-Larsen, bio je rezerviran po pitanju prijedloga: „Ministarski heroj koji se doveze i vjeruje da može sve učiniti neće biti uspješan. To može povrijediti lokalnu vlast i dodatno pogoršati probleme.

Martin Henriksen, član anti-imigracijske Danske Narodne Stranke (DF), podržao je odluku: „Bilo bi lijepo ako bi riješili probleme paralelnih zajednica lokalno, ali oni ne znaju kako to učiniti.

Osim Švedske, Danska je jedna od onih zemalja koja posljednjih godina muči tešku muku s masovnom imigracijom, zbog čega u nekim gradovima također danas postoje no-go zone. Nezaposlenost među imigrantima je također enormna, te većina njih živi na socijalnoj pomoći. Štoviše, čak trećina isplata socijalnih naknada odlazi svakog mjeseca u ruke imigranata, dok oni sami predstavljaju tek 8 posto populacije.