Deportacije zapele jer ih matične zemlje ne žele primiti natrag

Migrants-in-the-Maghreb-640x480

Ralf Jäger, ministar unutarnjih poslova njemačke savezne države Nordrhein-Westfalen, obrušio se u svojoj izjavi na sjevernoafričke države koje odbijaju prihvatiti imigrante koji su deportirani iz Njemačke.

Moramo osigurati način da imigranti kojima nije potrebna zaštita, mogu biti čim prije moguće vraćeni u svoje domovine. Problem nije samo u deportaciji iz Njemačke, već u tome kako natjerati njihove matične zemlje iz sjeverne Afrike da ih prime natrag. Ponajprije se to odnosi na Maroko, Alžir i Tunis, oni najmanje surađuju.“

Osim balkanskih zemalja, deportacije su u planu za ilegalne imigrante iz svih sjevernoafričkih zemalja. Njemačka vlada izjavila je da sjevernoafričke zemlje smatra sigurnim zemljama, te stoga oni koji su iz tih zemalja došli tražiti azil u Njemačkoj, nemaju na to pravo.

Jäger kaže da su njemačke vlasti pokušavale surađivati sa tim zemljama, ali situacija je ostala ista. Apelirao je na kancelarku Merkel da se potrudi popraviti tu situaciju čim prije moguće. Kao posebno problematičnu zemlju za suradnju prilikom postupka deportacija naznačio je Maroko, koji se drži striktnih pravila koja primjerice kažu da se azilanti povratnici mogu vraćati u zemlju samo vladinim avionima i samo „četiri osobe po letu“.

Ovakva pravila, uz potrebu prisutnosti policije i medicinskog osoblja na tim letovima, prema nekim tvrdnjama mogu cijenu deportacije jedne osobe dovesti do 50.000 eura. Ekvivalentna komercijalna karta za isto odredište košta samo nekoliko stotina eura.

Drugi veliki problem kod deportiranih stranaca jest to što se oni često ponovno vraćaju ilegalnim putevima. Zna se za slučaj imigranta koji se deset puta vratio u Njemačku nakon deportacije. Još jedan problem su migranti koji tvrde da su maloljetni kako bi izbjegli deportaciju nakon što počine kazneno djelo. Ove godine je 70.000 navodno maloljetnih imigranata ušlo u Njemačku, te čak ako im bude odbijen zahtjev za azil, njih se ne može deportirati.

Izvor: Breitbart