Dugogodišnji radikalni islamski propovjednik Anjem Choudary osuđen zbog poziva na potporu Islamskoj Državi

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Anjem Choudary, jedan od najpoznatijih islamističkih propovjednika u Britaniji, čiji su sljedbenici povezani s mnogim urotama diljem svijeta, proglašen je krivim zbog poziva na podršku Islamskoj Državi.

Choudary (49), je osuđen na sudu u Londonu, zbog toga što je koristio predavanja na Internetu kako bi potaknuo i pozvao na podršku terorističkoj skupini koja kontrolira velika područja u Siriji i Iraku.

U Britaniji je Choudary iznimno poznat po tome što ga mediji proglašavaju „širiteljem mržnje,“ a također se često pojavljivao na televiziji nakon raznih terorističkih napada, kako bi za iste okrivljavao zapadnjačku politiku koja je u ratu s muslimanima.

Ovi muškarci bili su u okviru zakona mnogo godina, ali nema nikoga u anti-terorističkom svijetu tko ima bilo kakve sumnje u njihov utjecaj koji su imali, mržnju koju su širili i ljude koje su ohrabrili da se pridruže terorističkim skupinama,“ rekao je Dean Haydon, šef anti-terorističkog zapovjedništva londonske policije.

Tužitelji su naveli da je u svojim objavama na društvenim mrežama, Choudary zajedno sa svojim bliskim suradnikom Miraznurom Rahmanom (33), obećao vjernost „kalifatu“ koji je proglasio Abu Barkr al-Baghdadi te rekao kako muslimani imaju dužnost pokoriti mu se i pružiti mu podršku.

Obojica, Choudary i Rahman, negirali su ove optužbe i tvrde kako je slučaj politički motiviran. Choudary i Rahman proglašeni su krivima još prošlog mjeseca, ali osude nisu mogle biti javno objavljene iz pravnih razloga. Kazne će biti određene u rujnu, a mogli bi biti osuđeni na 10 godina zatvora svaki.

Choudary, bivši vođa danas zabranjene organizacije al-Muhajiroun, postao je poznat po tome što je hvalio ljude odgovorne za napade 11. rujna u SAD-u, tvrdeći usput da bi želio Buckinghamsku palaču pretvoriti u džamiju.

Unatoč svojim kontroverznim komentaima i odbijanju osuđivanja napada islamista, poput onog u Londonu 2005., Choudary je negirao bilo kakvu svoju upletenost u militantne aktivnosti te nikad ranije nije bio optužen za terorizam.

Rahman je dvije godine bio u zatvoru zbog toga što je tijekom prosvjeda 2006. poticao sljedbenike da ubijaju britanske i američke vojnike u Afganistanu i Iraku.

Plodno tlo za militante

Al-Muhajiroun proglašena je plodnim tlom za militante budući da je osnovana kasnih 90-ih od strane islamskog vjerskog lidera Omara Barkija, kojemu je 2005. zabranjen ulaz u Britaniju 2005., dok mu je ista zabrana određena i 2010., prema anti-terorističkim zakonima.

Policija je rekla kako je sumnjičila organizaciju kao pokretačku silu iza bombaških napada u Londonu, dok je Michael Adebolajo, jedan od muškaraca koji je zaklao britanskog vojnika Lee Rigbyja na ulici u Londonu, pohodio prosvjede koje je organizirao Choudary.

Mnogi tvrde kako je utjecaj ove skupine bio mnogo širi od same Britanije. Među članovima se nalazio i Abu Hamza al-Masri, osuđen na doživotni zatvor u SAD-u zbog terorizma.

Michael Zehaf-Bibeau, ubojica koji ubio vojnika u Kanad, a potom uletio u parlament 2014., slijedio je Choudaryja na Twitteru, iako je Choudary u to doba tvrdio da nema poveznice s njim.

Iznova i iznova ponovno gledamo ljude na suđenjima za najteža djela, a koji su pohađali predavanja ili govore koje su držali ovi muškarci,“ rekao je Haydon.

Choudary i Rahman rekli su kako se pridržavaju „ugovora o sigurnosti“ koji muslimanima zabranjuje izvođenje napada u ne-islamskim zemljama gdje žive i gdje su zaštićeni njihovi životi i imovina.

Živimo u globalnoj zajednici i nema sumnje da muslimani diljem svijeta, koji su uperili svoje oči na ono što se događa u Siriji i Iraku, ili koji žele znati o šerijatskom zakonu, neće doći k nama u jednom trenutku,“ rekao je Choudary 2014.

To ne znači da mi ljude ohrabrujemo da počine djela terorizma.

Izvor: Reuters