Ekstremni ljevičari u noćnom divljanju u Berlinu i sve veće ljevičarsko nasilje u Njemačkoj

Untitled-1
Nasilje ekstremnih ljevičara sve veće u Njemačkoj (Foto: Associated Press)

Učestalo noćno nasilje radikalnih ljevičarskih skupina u njemačkom glavnom gradu započeli su nakon prisilnog iseljenja iz zgrade koja je među dotičnom populacijom poznata kao „R94.“

R94 označava ulicu Riga 94, odnosno adresu zgrade u kojoj su ekstremni ljevičari i anarhisti desetljećima skvotirali. Berlinska policija je 22. lipnja pokrenula akciju izbacivanja ilegalnih skvotera, a u znak odmazde su ljevičarski ekstremisti započeli s paljenjem automobila i razbijanjem trgovina na svakodnevnoj bazi, izvijestio je Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Zgrada je inače u posjedu britanske tvrtke Lafone Investment, koja se nalazi na britanskim Djevičanskim otocima. Vlasnici, koji su zbog prijetnje nasiljem od strane ekstremista morali unajmiti privatne zaštitare uz specijalnu policiju, došli su u pregled zgrade nakon što je policija izbacila skvotere. Iz tvrtke kažu kako se zanimaju za mogućnost prenamjene prvog kata u prihvatilište za imigrante.

Međutim, ekstremisti očigledno nisu u to povjerovali, pa su nakon izbacivanja započeli s noćnim neredima u području oko zgrade. Vlasti navode kako brojne ljevičarske internetske stranice stoje iza nereda, budući da se na njima otvoreno zagovara nasilje i potiče pristalice ljevičarskih skupina da prouzroče što veći kaos. Kao rezultat toga, uslijedili su napadi na policijske službenike, banke i tvrtke za prodaju nekretnina, a također je zapaljen i čitav niz osobnih automobila diljem Berlina.

Frank Henkel, član Kršćansko demokratske unije (CDU), čija je predsjednica kontroverzna Angela Merkel, nazvao je ovakva djela „proizvoljnim terorom,“ te je pokrenuo istragu kako bi se otkrili počinitelji koji stoje iza nereda. Henkel je također rekao da njegova stranka neće dopustiti postojanje bezakonitih područja u gradu, „u ulici Riga ili bilo gdje drugdje.

Henkel je dodao i da R94 simbolizira ljevičarsko nasiljle, iako se anarhisti na sebe gledaju kao na borce protiv takozvane „gentrifikacije“, odnosno razvoja urbanih četvrti što rezultira povećanjem vrijednosti starih nekretnina i iseljenjem starog stanovništva koje si ne može priuštiti život u tim domovima.

Ovo izbacivanje anarhista dijelom je kud i kamo većeg trenda u području Friedrichshain, koje je proteklih godina doživjelo veliki preobražaj iz derutnog pankerskog okruženja u obnovljenu četvrt. Iako još postoje pojedini objekti u kojima se može naći jeftinih stanova ili skvotova, cijela četvrt se ubrzano mijenja.

Unatoč brojnim medijskim napisima, u Njemačkoj je u naglom porastu nasilje ekstremnih ljevičara, za razliku od desničarskih skupina. To je potvrdila i njemačka policija koja je u jednom izvještaju otkrila kako prije svega njemački mediji u potpunosti ignoriraju ljevičarsko nasilje te se gotovo isključivo fokusiraju na pojedine incidente koje prouzrokuju desničarske skupine.

Jedan od nedavnih zornih primjera je i otvoreni poziv na linč u vidu plakata na kojima se nalazila fotografija jedne od članica stranke AfD, zajedno sa njenom obitelji i kućnom adresom.

Izvor: Breitbart London / FAZ / Tribun