EU: „Ilegalni imigranti u Maroku imaju izbjeglička prava Europske Unije“

Iako su „ilegalni“ te se nalaze u zemlji u kojoj nema rata, oni imaju „izbjeglička“ prava sustava u kojem ne žive.

Foto: Getty

Europski sud za ljudska prava nedavno je donio odluku prema kojoj imigranti koji prelaze granice, a još uvijek se nalaze izvan teritorija EU, imaju „izbjeglička prava.“ To znači da ih primjerice španjolske vlasti više ne smiju zaustavljati prilikom ilegalnog ulaska u zemlju.

Odluka bez presedana donesena je na osnovu dva slučaja ilegalnih afričkih imigranata koje su španjolski pogranični čuvari vratili u Maroko nakon što su ilegalno preskočili ogradu u gradu Melilla.

Suci u Strassbourgu odlučili su u korist imigranata iz Malija i Obale Bjelokosti – zemalja u kojima nema ni traga ratovima – a koje su španjolske vlasti uhitile dva puta te predale marokanskim vlastima 2014.

Španjolske vlasti također su od sudaca dobile kritiku jer ilegalnim imigrantima nisu osigurale odvjetnike i prevoditelje te im nisu dopustili da pokrenu pravne akcije u zemlji u koju su ilegalno ušli. Obojici imigranata također je isplaćena nadoknada „štete“ u iznosu od 5000 eura.

Kako španjolske vlasti tvrde, imigranti nisu još kročili na teritorij Španjolske, jer se ograda nalazi izvan enklave, odnosno u području koje pro-imigrantska organizacija Europski centar za ustavna i ljudska prava (ECCHR) naziva „nezakonitom zonom automatske deportacije.

Međutim, sud je odlučio da su španjolske vlasti ipak prekršile zakon prilikom štićenja vlastite zemlje i njenih zakona, a sama odluka označila je da se ljudska prava vezana za EU primjenjuju čak i onda kada su imigranti na sasvim drugom kraju svijeta.

Podsjetimo, nakon velikog pada broja pokušaja prelaska Mediterana, imigranti su se okrenuli prema Španjolskoj.