Hrvatska od Njemačke i Austrije primila 1.500 liječnika, inženjera i računalnih programera

Foto: Jordan Mendys / CNN

Posljednjih godina Hrvatsku je zadesio veliki odljev radne snage u zemlje zapadne Europe, a ponajprije u Njemačku. Samo 2016. godine iz Hrvatske je otišlo gotovo 40.000 ljudi. Tu se radi o radnicima različite kvalifikacijske strukture, od građevinskih radnika pa do liječnika.

To je zabrinulo i mnoge hrvatske poslodavce koji kukaju da ne mogu naći radnike, te da „pod hitno treba omogućiti uvoz radne snage“.

Nijemci kao pošten i korektan narod, odlučili su Hrvatskoj uzvratiti slanjem paketa gospodarske pomoći u vidu inženjera, liječnika, računalnih programera i drugih visoko obrazovanih stručnjaka. Prema pisanju Večernjeg Lista poslali su njih 920, a pridružili su im se i Austrijanci sa sličnim paketom pomoći od 494 doktora mikrobiologije i farmaceutike.

Navodno su oni svi tehnološki višak iz velikih renomiranih tvrtki, s dugogodišnjim iskustvom. S njima je stigao i dopis u kojem se objašnjava da su oni uglavnom porijeklom iz Sirije, no nažalost to nije moguće provjeriti, s obzirom da su putem izgubili svoje putovnice i osobne isprave, očito se radilo o grešci autoprijevoznika koji je zametnuo prtljagu.

Većini ovo nije prvi put da borave u Hrvatskoj, mnogi od njih već su vidjeli ljepote naše zemlje i iskusili naše gostoprimstvo u jesen 2015. godine prilikom fakultetskih putovanja u organizaciji čuvenih međunarodnih fundacija.

Hrvatska vlada već se priprema organizirati smještaj i zaposlenje za ovih 1.500 stručnjaka čiji je jedini cilj i zadatak uskrsnuti posrnulo hrvatsko gospodarstvo.

Dobrodošlicu im je zaželila i Europska Unija, te je naglasila da je Hrvatska idealno mjesto za njih, upravo zbog pozitivnih dojmova s već spomenutih fakultetskih putovanja od prije dvije godine.

U skorijoj budućnosti očekuje se dolazak još 1.600 vrhunskih kirurga, koji se trenutno nalaze na specijalizaciji u Italiji i Grčkoj, a za koje hrvatska vlada smatra da su nužno potrebni kako bi se riješio kronični problem nedostatka liječnika u domaćem zdravstvu.

Hrvatsku svakako očekuju bolji dani, s ovakvim potencijalom očekuje se uzlet gospodarstva neviđen još od kraja drugog svjetskog rata, a određeni neimenovani svjetski financijeri već su najavili velika ulaganja u Hrvatsku, poglavito u sektoru nevladinih organizacija i civilnog društva.

Autor: Ivica Mandekić