Hrvatske „pametne klupe“ šire se po svijetu

© Include

Takozvane „pametne klupe“ pod imenom Steora polako ali sigurno šire se po svijetu. Prve takve klupe ovih dana su postavljene u Pragu i Melbourneu u Australiji.

Novim instalacijama u Češkoj i Australiji, Steora se proširila na ukupno 13 zemalja na 4 kontinenta te u 5 glavnih gradova – Zagreb, Sarajevo, Prag, Bratislava i Astana.

Prag | © Include
Melbourne | © Include

Iza zanimljivog i inovativnog projekta stoji hrvatska tvrtka Include, koju je osnovao mladi 21-godišnji inovator Ivan Mrvoš. „Pametne klupe“ koje se napajaju preko solarnih ćelija, sadrže bežični punjač za napredne mobilne uređaje te mogućnost priključka na Wi-Fi.

Tijekom noći ove klupe također pružaju LED osvjetljenje, a jedini uvjet za normalan rad je da tijekom dana budu izložene prirodnom svijetlu kojim se pune baterije. Zanimljivost je i tada klupe mogu raditi nekoliko dana i bez sunčeve svijetlosti.

Dosada su klupe bile postavljene u Hrvatskoj, Njemačkoj, Slovačkoj, Belgiji, Danskoj, Švedskoj, SAD-u, Kataru, BiH te Crnoj Gori. Plan tvrtke je također postaviti najmanje 30 klupa diljem Australije do kraja ove godine.

Autor: Tribun