Italija se boji „Calais scenarija“

italiano-640x480

Italija muku muči sa pronalaskom novih lokacija za smještaj imigranata koji svakodnevno pristižu morskim putem. Strahuju da bi propast europskog relokacijskog plana mogao rezultirati zatočavanjem silne količine imigranata na talijanskom tlu.

Službeni Rim je popustio pritiscima iz EU krajem prošle godine i uveo sustav obaveznog identificiranja imigranata pri stupanju na talijansko tlo. EU je u zamjenu obećala premještaj tisuća imigranata diljem europskih zemalja.

No, s obzirom da se taj plan već pokazao nedovoljno uspješnim, te da se neke zemlje protive bilo kakvim kvotama prijema imigranata, Italija se suočava sa sve većim brojem imigranata koji su registrirani ali ne mogu ići dalje.

Oko 135.000 ljudi koji su zatražili azil i dalje čekaju u talijanskim prihvatnim centrima na odluku hoće li im biti dopušten ostanak ili će dobiti papire za daljnji put. Dio njih odlučio je nastaviti put bez obzira na pismena riješenja. Strože pogranične kontrole otežale su ilegalan prelazak granice u Francusku, Švicarsku i Austriju, pa imigranti na pograničnim lokacijama stvaraju kampove gdje čekaju do iduće prilike.

Grad Ventimiglia na talijansko-francuskoj granici već ima 30.000 imigranata koji čekaju priliku da prijeđu granicu.

Činimo sve što možemo da u Ventimigliji izbjegnemo scenarij iz Calaisa“, rekao je Mario Morcone, nadležan sa imigracije unutar Ministarstva unutarnjih poslova.

Posljednji plan je pokušati preraspodijeliti teret diljem Italije, smjestiti dva do tri imigranta na 1.000 stanovnika. Činimo što možemo, i pokušavamo to činiti dostojanstveno, ali nismo baš optimistični.

Nije jasno hoće li novi plan maknuti azilante sa ulice. Gradonačelnik Ventimiglie Enrico Iolucano kaže da se njegov grad, u kojem imigranti spavaju pod mostovima ili u parkovima, guši zbog sustava koji ne funkcionira.

Preko 80.000 imigranata je morskim putem došlo u Italiju ove godine, otprilike isti broj kao i prošle godine u ovo doba. Ali situacija se promijenila. Italija više nije tranzitna zemlja već zemlja iz koje ne mogu dalje.

Imigranti kojima su uzeti otisci nemaju drugog izbora nego ostati. Italija je u nekoliko navrata neuspješno pokušala uvjeriti EU da promjeni pravila o azilu, znana kao Dublinski sporazum, koji nalaže da azilanti moraju zatražiti azil u zemlji dolaska.

A čini se da je i plan o relokaciji imigranata također bio promašaj. Podaci koje je ovaj tjedan objavila Europska Komisija pokazuju da je od 39.600 tražitelja azila predviđenih za relokaciju iz Italije u druge europske zemlje, samo njih 877 premješteno do sada.

Izvor: Breitbart