Izrael: Božićno drvce je „anti-židovsko“

Palestinski kršćani na proslavi Božića u Betlehemu ispred Crkve rođenja (Foto: AP)
Palestinski kršćani na proslavi Božića u Betlehemu ispred Crkve rođenja (Foto: AP)

Jeruzalemski rabinat objavio je pred sam Božić uputu prema kojoj se sva božićna drvca moraju ukloniti u gradu, dok je u isto vrijeme rabin Instituta za tehnologiju u Haifi opisao drvce kao „anti-židovsko.“

Hoteli u Jeruzalemu također su dobili poziv da ne postavljaju božićna drvca, a čak niti da ne održavaju proslavu Nove godine.

U pismu upućenom voditeljima hotela, a koje su potpisala dvojica glavnih jeruzalemskih rabina, stoji:

Dok završava sekularna godina, želimo vas podsjetiti da je postavljanje božićnog drvca u hotelu suprotno halacha-i [židovskom zakonu] i da je stoga jasno kako se drvca ne bi smjela postavljati u hotelu.

Također je poželjno izbjegavati održavanje zabava kojima se obilježava kraj sekularne godine. Želimo vas podsjetiti da se naša nova godina održava prvog dana Tishreija [židovski mjesec], u ozračju svetosti, s radošću mitzve.

Glasnogovornik izraelskog Glavnog rabinata, izjavio je da je pismo bilo „privatna inicijativa jeruzalemskog rabinata. Svrha je bila zahtijevati od hotela da uklone božićne ukrase iz poštovanja prema osjećajima onih pripadnika javnosti koji slave mitzvu.

Paralelno s ovim iskazom vjerske netrpeljivosti, rabin na Institutu za tehnologiju u Haifi zabranio je svim studentima da ulaze u prostorije studentskog saveza u kampusu jer je tamo bilo postavljeno božićno drvce.

Istovremeno se u glavnim gradovima diljem Europe na središnijm mjestima postavlja menora, simbol Hanuke. Fotografija prikazuje menoru ispred Brandenburških vrata u Berlinu 2014. godine (Foto: Carsten Koall/Getty Images/via JTA)

Rabin Elad Dokow, izjavio je kako je drvce „anti-židovski simbol“ te da je ujedno i „napad na židovski identitet.“ Prema njegovim tvrdnjama, božićno drvce predstavlja „ideologiju“ te da je njegovo postavljanje ravno objavi da „Jeruzalem ne pripada narodu Izraela.

Dokow je istaknuo kako je presudno da Židovi očuvaju svoj identitet navodeći kako su „jemenski Židovi nestali kao rezultat asimilacije“, a da je židovski nestanak kroz asimilaciju uzrokovan „nesposobnošću usklađivanja s temeljnim židovskim vrijednostima.

Iako je kršćanstvo izraslo iz židovskog svijeta, poganski elementi sadržani su u [božićnom] prazniku,“ rekao je Dokow te zaključio da je Izrael „jedina židovska država na svijetu“ i kako je je njena svrha da „ne prihvaća nikakve druge ideje.

Od oko 154.000 kršćana u Izraelu, 80 posto njih su Palestinci.

Izvor: Times of Israel, Srugim, Tribun