Izrael nastavlja s gradnjom naselja u istočnom Jeruzalemu, usprkos rezoluciji UN-a

east-jerusalem

Izraelska vlada najavila je plan gradnje tisuća stanova u istočnom Jeruzalemu, usprkos rezoluciji Vijeća Sigurnosti UN-a koja je osudila takve postupke.

Jeruzalem je odobrio 600 stambenih jedinica, kao dio od ukupno 5.600 stanova koji se planiraju izgraditi u istočnom dijelu grada.

Najava je došla nekoliko dana nakon što je Vijeće Sigurnosti izglasalo rezoluciju kojom traži od Izraela obustavu izgradnje židovskih naselja u područjima istočnog Jeruzalema i Zapadne obale. SAD se suzdržao od glasanja, te nije uložio veto kako je Izrael tražio, što je jako razljutilo Izraelce.

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump zalagao se za američki veto, do kojeg ipak nije došlo, tvrdeći da ova odluka „stavlja Izrael u neugodnu pregovaračku poziciju“.

Izraelska vlada zahladila je diplomatske odnose sa 12 zemalja Vijeća Sigurnosti koje su glasale za donošenje rezolucije.

Zamjenik gradonačelnika Jeruzalema, Meir Turgeman, izjavio je da neće dopustiti da rezolucija poremeti izraelske planove.

Neću se zabrinjavati glede UN-a ili bilo koje organizacije koja bi nam htjela diktirati što da radimo u Jeruzalemu. Nadam se da će nam nova administracija u SAD-u dati podršku da nastavimo sa svojim planovima.

Izvor: Hill