Izrael: Novi zakon koji vodi prema etničkom čišćenju

Izvor: The Telegraph
Izvor: The Telegraph

Izraelske vlasti napravile su novi korak u programu etničkog čišćenja Palestinaca s okupiranog prostora Zapadne obale, a uz pomoć novog zakona nazvanog „Zakonska odredba“ koji je prošao prvo čitanje u Knessetu.

Zakon će legalizirati kuće koje su izgradili izraelski doseljenici na privatnoj zemlji Palestinaca, te će prema njemu Palestinci biti prisiljeni prihvatiti bilo kakvu isplatu koja im se ponudi za zemlju, neovisno o tome kolika je stvarna vrijednost zemlje.

Zakon je osmišljen za postepenu ali sigurnu aneksiju zemlje koju su ilegalno prisvojili izraelski doseljenici prilikom neprekidne kolonizacije Zapadne obale – područja koje Židovi zovu biblijskim imenima Judeja i Samarija.

Područje Zapadne obale, koje uključuje istočni Jeruzalem, trenutno ima populaciju od oko 2,8 milijuna Palestinaca te oko 600.000 Židova, koji su se jednostavno uselili u to područje iako su ta naselja prema međunarodnim zakonima ilegalna.

Zakonska odredba navodi da su ilegalna naselja izgrađena „u dobroj volji“ te da naseljenici „nisu znali“ da je zemlja na kojoj grade kuće u privatnom posjedu Palestinaca. Također, zakon ne spominje da su doseljenici primali pomoć od izraelskih vlasti kako bi izgradili te iste kuće u kojima će im biti dopušten trajni ostanak.

Karta ilegalnih izraelskih naselja na Zapadnoj obali

Drugim riječima, ovaj zakon opravdava i legalizira ilegalna naselja unatoč međunarodnim pravima i zakonima, a po volji Izraelaca te na štetu Palestinaca.

Vođa desne Židovske stranke i trenutni ministar obrazovanja u Izraelu, Naftali Bennet, izjavio je: „Danas, izraelski Knesset prebacio se s puta uspostave palestinske države, na put proširivanja neovisnosti Judeje i Samarije. Da ne bude sumnje, zakon je taj koji će biti vrh koplja u proširenju neovisnosti.

Izvor: Arutz Sheva, The Times of Israel