Mađarska pružila azil kršćanskoj izbjeglici iz Irana nakon što je isto odbila učiniti Švedska

Aideen Strandsson je iranska glumica. Potajno je prešla na kršćanstvo prije nego je s tom objavom izašla u javnost kad je stigla u Švedsku unazad tri godine. U Švedsku je došla na temelju radne vize u trajanju od tri godine, nakon čega se krstila i preuzela švedsko prezime.

Taj njezin postupak joj danas predstavlja problem ako se želi vratiti u Iran, gdje ju navodno čeka zatvorska kazna zbog apostazije.

Kako bi izbjegla možebitni vjerski progon u Iranu, Strandsson je zatražila azil u Švedskoj, no svi njeni zahtjevi su redom odbijeni. I to u onoj istoj Švedskoj koja se busa u prsa po pitanju zaštite ljudskih prava, te koja bez ikakvih ograničenja prima imigrante iz cijelog svijeta.

Službeno objašnjenje odbijenice jest to da je njezin prelazak na kršćanstvo njen osobni odabir, te da ju čeka „samo“ šest mjeseci zatvora u Iranu, što švedskim vlastima očito nije puno.

No, kad su za njen slučaj čuli u Mađarskoj, zamjenik premijera Zsolt Semjén javno je objavio da će Mađarska pružiti politički azil Strandsson, kad to već ne želi učiniti Švedska.

Mađarski premijer Orban u više je navrata naglasio da je Mađarska spremna prihvatiti kršćane koji se suočavaju s vjerskim progonom, a istovremeno je to i pljuska u lice Europskoj Uniji koja pokušava Mađarskoj, kao i ostalim zemljama nametnuti kvote za prisilan prihvat imigranata, čemu se Mađarska oštro pritivi.

Autor: Tribun