Mađarska vlada najavila je raspisivanje referenduma na kojem će od građana tražiti podršku za nastavak politike suprotstavljanja takozvanom „Sorosevom planu“, kako ga Mađari nazivaju.

Nakon što je već prethodno na sličan način tražila od građana podršku za suprotstavljanje proimigracijskoj politici Europske Unije, mađarska vlada ovim putem želi građane „upoznati s namjerama Georgea Sorosa (pravim imenom György Schwartz) i njegovom utjecaju na Europu i Mađarsku“.

To je ujedno način da legitimizira politiku suprotstavljanja zapadnjačko-liberalnom uplitanju u mađarsko društvo i politiku, koje ponajprije inicira upravo američki milijarder Soros.

Kroz slijedećih sedam izjava, od kojih je svaka popraćena detaljnim objašnjenjima, vlada namjerava ukratko opisati Sorosevo djelovanje i njegov utjecaj na Mađarsku:

  1. George Soros želi uvjeriti Bruxelles u preseljenje barem milijun imigranata iz Afrike i Bliskog istoka na teritorij Europske Unije, uključujući Mađarsku.

  2. George Soros, zajedno s dužnosnicima iz Bruxellesa, također želi ukloniti ograde i otvoriti granice imigrantima.

  3. Dio Sorosevog plana je obvezna preraspodjela imigranata koji su došli u zapadnu Europu, posebno na područje istočnoeuropskih zemalja. Mađarska bi trebala sudjelovati u tome.

  4. Prema Sorosevom planu, Bruxelles će natjerati sve članice EU, uključujući Mađarsku, da plate svakom imigrantu 15.000 eura u socijalnim naknadama.

  5. Drugi dio Sorosevog plana je da imigranti dobivaju blaže kazne za kriminalna djela koji počine.

  6. Cilj Sorosevog plana je zatomljivanje jezika i kultura europskih naroda, kako bi ostvarili bržu integraciju za ilegalne imigrante.

  7. Dio plana je i iniciranje političkih napada na zemlje koje se protive imigraciji, te njihovo ozbiljno kažnjavanje.

Predstavnici opozicije smatraju da mađarska vlada od Sorosa čini žrtvenog jarca u političke svrhe ususret kampanji za izbore iduće godine.

Unatoč tome, Viktor Orban i njegova vlada nastavljaju s prozivanjem Sorosa i njegovih pomoćnika u obliku raznih nevladinih organizacija. Prema anketama, Mađari će i ovaj put najvjerojatnije potvrdno odgovoriti na referendumsko pitanje vlade, dajući time Orbanu legitimitet u daljnjoj borbi protiv takozvanog „Sorosevog plana“.