Moderni apsurdi: sirijska djeca koja preživljavaju rat tvrde kako ne žele biti izbjeglice (VIDEO)

Dok s jedne strane Europa sve više muke muči s navodnim „izbjeglicama“ koji haraju njenim gradovima, neometano provodeći sve oblike kriminala, a Europljani se povlače iz novih getoiziranih četvrti, u Siriji je situacija sasvim obrnuta. Na ulicama djeca, prisiljena na preživljavanje kako znaju i umiju. Usprkos svemu tome ta djeca odbijaju postati – izbjeglice.

RT-ova reporterka Maria Finoshina, koja izvještava o sirijskom ratu još od 2011., nedavno se vratila iz desetog posjeta Siriji.

Djeca su djeca, čak i u Siriji. Nakon godina razaranja, sa svim patnjama, oni su ostali znatiželjni, živahni, energetični. Bilo je doista osvježavajuće moći čuti njihove nevine glasove,“ ispričala je Finoshina.

Mnogi od njih ne idu u školu zbog rata. Oni to očajnički žele, ali umjesto toga moraju raditi.

Roditelji mnoge djece su ozlijeđeni ili mrtvi, pa stoga ovi mladi klinci vode brigu o ostacima svojih obitelji.

Starija djeca brinu se o svojoj mlađoj braći i sestrama. Rade kako bi zaradili za kruh, vodu i plin.

RT je intervjuirao Mohammeda (13) iz Aleppa. On ne zna čitati ni pisati, jer je proveo samo tri dana u školi.

On radi jedanaest sati dnevno u radnji za preradu metala, zatim odlazi doma gdje se brine o svojem mlađem bratu i sestri. Za šest radnih dana zaradi oko 2000 sirijskih funti – odnosno 16 dolara mjesečno. Mi potrošimo više na kavu. A ipak, ovo je svakodnevni život i stvarnost većine sirijske djece,“ ispričala je Finoshina.

Oko 8,4 milijuna djece u Sirji, što je oko 80 posto dječjeg stanovništva, pogođeno je sukobima. UNICEF procjenjuje također da je jedno od troje djece u Siriji odraslo isključivo u kriznim vremenima.

Autor: Tribun