Nakon medijske histerije oko Charlottesvillea pristaše anti-bjelačkih pokreta krenuli u rušenje spomenika

© Getty/Twitter

Prosvjed u Charlottesvilleu izazvao je lavinu medijskih napada na navodne krivce za nasilje koje eskaliralo i u konačnici rezultiralo smrću jedne 32-godišnje žene. Ipak, mediji u sprezi s gradskim vlastima, policijom te dežurnim „moralistima“, svu su krivnju svalili na „neo-naciste“, jer čini se da očuvanje identiteta bijelaca ipak nije poželjno u modernom svijetu.

Mnogo je različitih priča oko smrti spomenute žene, kao i onih o (namjernim) propustima policije i gradskih vlasti u organizaciji događaja. Dovoljno je primjerice spomenuti kako je prosvjed prvo dopušten, pa je odjednom došlo do promjene te odluke; policija je također zakazala dopustivši da se suprotstavljene strane otvoreno sukobe, a većini je vjerojatno poznato da anti-fašisti financirani od strane Soroševih fondacija ne prežu od korištenja raznih sredstava, poput fekalija, kamenja, noževa, suzavca, pa čak i kiseline, kada treba krenuti u bitku s neistomišljenicima.

Dio arsenala rasista BLM-a u Charlottesvilleu. | © Twitter

No, detalji oko ubojstva spomenute žene i stvarni razlozi zašto je James Alex Fields doista pregazio veći broj ljudi, otkrit će se tijekom istrage i suđenja.

Samo dan nakon što je završio kaos oko spomenika Robertu E. Leeju, pristalice anti-bjelačkih pokreta dali su se u samovoljno i samostalno rušenje spomenika podignutih u znak sjećanja na vojnike Konfederacije u pojedinim gradovima. Divljanja i radovanja tom divljaštvu nije nedostajalo, ali je nekim čudom izostala reakcija policije koje zapravo nije nigdje bilo, vlasti i onih istih medija koji su navodno uvijek tu da „osude nasilje.“

U Richmondu, Virginia, jedan od „prosvjednika“ prekrio je crnom zastavom kip generala J.E.B. Stuarta, koju su kasnije skinuli vatrogasci.

Vatrogasci skidaju crnu zastavu s kipa u Richmondu. | © Twitter

U Atlanti su „prosvjednici“ crvenim grafitima išarali, ni manje ni više, spomenik nazvan Peace Monument, odnosno Spomenik mira. „Prosvjednike“ su činili pristaše crnačke rasističke organizacije Black Lives Matter te anti-fašisti.

Medijske osude, pa čak niti značajnijeg spomena ovih događaja nismo uspjeli pronaći. Osuditi ovakva djela nije se izgleda usudio niti jedan političar, dok je nepoznato hoće li policija uopće krenuti u kakvu istragu oko svakako nezakonitog rušenja spomenika.

Krajnje tragično jest to da se anti-bjelački pokret očekivano okrenuo divljaštvu kakvom smo imali prilike vidjeti ne tako davno na Bliskom istoku, kada su pripadnici ISIL-a rušili kulturne objekte i spomenike iz razloga što oni nisu dio islama. Identičan način i smisao vidi se i u rušenju spomenika povijesnim osobama koje su ratovale za svoja uvjerenja, ali teško da se po ikojem kriteriju mogu smatrati zločincima.

Ironično, upravo se danas anti-bjelački pokret ponaša onako kako oni smatraju da se ponašaju ili su se ponašali bijelci koji žele očuvati svoj identitet i koji u SAD-u pravno gledano imaju pravo iskazati svoje mišljenje, kakvo god ono bilo. Onima koji se navodno bore protiv represije, „fašističkog“ sustava i navodne tiranije očigledno nije sasvim jasno da su upravo oni glavno oruđe tog istog sustava.

Autor: Tribun