Navodni planovi za „vraćanje imigranata“ obična medijska laž

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Suprotno izvještajima nekih medija, trenutno ne postoje nikakvi planovi prema kojima bi Njemačka ili Europska Unija „okrenuli brodove“ koji prevoze imigrante preko Mediteranskog mora.

Mediji, posebno oni inozemni, ovih su dana naširoko pisali o navodnom „zaokretu“ imigracijske politike njemačkih vlasti. Međutim, postavlja se pitanje kako je onda moguće u isto vrijeme da na obale Italije svakodnevno još uvijek pristižu tisuće imigranata?

Svi izvještaji medija o ovom navodnom „zaokretu“ zasnovani su na članku njemačkog lista Die Welt, koji je citirao neimenovanu glasnogovornicu iz njemačkog Ministarstva unutarnjih poslova, a koja je navodno rekla da oni žele „poslati spašene imigrante na Mediteranu direktno nazad u Afriku,“ budući da bi takav potez služio kao „primarni način odvraćanja“ od novih pokušaja prelaska s obzirom da bi imigranti shvatili da ne mogu više ući u Europu.

No, EU, odnosno prvenstveno Italija i Grčka, zapravo kupe imigrante čim napuste afričku obalu te ih talijanska obalna straža i vojska prevoze direktno u Italiju, odrađujući tako posao krijumčara ljudi, koji tu i tamo budu uhićeni te završe na ponekom suđenju. Najočitiji primjer je slučaj s početka listopada, kada je u samo dva dana u Italiju dovezeno 11.000 imigranata.

Navodnu izjavu anonimne glasnogovornice potvrdio je njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere, koji je istom listu rekao da bi „eliminacija mogućnosti dolaska na europsku obalu mogla uvjeriti imigrante da izbjegavaju odlazak na po život opasan i skupi put. Cilj mora biti uklanjanje osnova za organizacije krijumčarenja ljudi te spašavanje imigranata od po život opasnog putovanja.

Sličan pristup već neko vrijeme provodi Australija, gdje je broj imigranata „pao gotovo na nulu,“ piše Die Welt.

Prema prijedlozima, imigranti koji putuju iz Libije preko mora, ne bi bili poslani natrag u Libiju, već u drugu sjevernoafričku zemlju poput Tunisa ili Egipta.

Tamo bi mogli zatražiti azil u Europi, a ako u tome uspiju, mogli bi biti dovezeni na kontinent. Smisao iza ovog prijedloga je da Afrikanci nakon kratkog vremena shvate da je opasan put prema Italiji beznadan,“ stoji u članku.

Međutim, realnost se trenutno čini se takvom, da neki slijedom katastrofalnih posljedica masovne imigracije u Europu možda razmišljaju o tobožnjem zaokretu u promašenoj politici, ali planovi, potezi i djelovanja daleko su od ostvarenja.

To je potvrdio i sam članak u kojem se navodi kako Savezno ministarstvo unutarnjih poslova tvrdi kako „nema konkretnih planova ili razgovora na razini EU“ te da je „poštivanje zakonskih procedura i Konvencije o ljudskim pravima neophodni preduvjet za buduća razmatranja.

Drugim riječima, ne postoje nikakvi ozbiljni planovi za zaustavljanje masovnog nadiranja imigranata, kao niti zaustavljanje vala kriminala, kaosa i stvaranja paralelnih država unutar Europe.

Autor: Tribun