Njemačka policija: Stotine mogućih terorista među izbjeglicama

Untitled
Foto: Leonhard Foeger / Reuters

Njemačka savezna kriminalistička policija (BKA) tvrdi da bi na stotine izbjeglica u zemlji mogle biti povezane s terorizmom. Službenici, međutim, ne žele iznijeti oznaku „generalne sumnje“ unatoč nedavnim napadima imigranata.

Broj imigranata koji su pod sumnjom za povezanost s terorizmom, kao i broj istraga protiv potencijalnih terorista u njihovim redovima, u značajnom je porastu,  rekli su iz BKA za novinski list Neue Osnabrücker.

Kriminalistička policija ima 410 tragova prema mogućim teroristima među „tražiteljima azila“ u Njemačkoj. Od toga je već pokrenuto 60 istraga.

Uzimajući u obzir trenutnu imigraciju u Njemačku, moramo pretpostaviti da bi se mogli pojaviti aktivni i bivši članovi, pristaše i simpatizeri terorističkih organizacija ili islamistički motiviranih ratni zločinci među izbjeglicama,“ upozorava BKA. Broj tragova o mogućim terorističkim napadima porastao je u odnosu na 369 prošlogodišnjih, tvrde iz BKA, dodajući da su „Europa i Njemačke bile na radaru“ islamskih terorističkih organizacija već neko vrijeme.

Viši njemački dužnosnici su pak uporni u svojim pokušajima uvjeravanja javnosti kako se ne bi smjela podizati „opća sumnja“ prema „tražiteljima azila“. „Ne smijemo staviti sve izbjeglice pod opću sumnju, čak i ako su istrage u tijeku u pojedinim slučajevima,“ rekao je ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere.

Ovo je ponovila i zamjenica vladinog glasnogovornika, Ulrike Demmer, koja je inzistirala da opasnost od imigranata nje „veća“ ili „manja“ u usporedbi s ostalom njemačkom populacijom. Demmer tvrdi da dok su posljednje napade počinile izbjeglice, slika postaje bitno drugačija u širem kontekstu.

Peter Altmaier (Foto: dpa)

Većina terorista koji su počinili napade proteklih mjeseci u Europi nisu bili izbjeglice,“ rekla je na tiskovnoj konferenciji. Sličnu izjavu prošlog tjedna dao je i Peter Altmaier, šef saveznog kancelara, povodom napada u Wurzburgu. Altmaier je pritom ignorirao činjenicu da je upravo napad u vlaku počinio – afganistanski imigrant. Peter Altmaier je rekao kako su većina terorista koji počinili zločine u Europi bili „rođeni i odrasli ovdje.

Takvi masakri sigurno nisu tipični za izbjeglice u našoj zemlji,“ rekao je Joachim Herrmann, ministar unutarnjih poslova Bavarske vezano za posljednje napade.

Međutim, ovim tvrdnjama suprotstavio se berlinski senator Frank Henkel. „Nitko se ne bi trebao zavaravati u ovom trenutku: Očito smo uvezli neke brutalne ljude koji su spremni počiniti barbarska djela u našoj zemlji,rekao je Henkel.

2014-09-11 - Sahra Wagenknecht MdB - 8301.jpg
Sahra Wagenknecht (Foto: Wikipedia)

Lider njemačke stranke Lijevih, žestoko je kritizirala Merkelinu politiku otvorenih granica nakon napada. „Događaji proteklih nekoliko dana pokazali su da je prihvaćanje i integracija velikog broja izbjeglica i migranata povezana sa značajnim problemima te je teže nego kada nas je Merkel prošle jeseni pokušavala uvjeriti s njenim nemarnim ‘Mi to možemo’,“ napisala je Sahra Wagenknecht.

No, dok se političko vodstvo prepucava oko toga je li masovna imigracija povezana s terorizmom ili ne, činjenica je da se napadi i dalje događaji te da su počinitelji mahom – imigranti – ili pak njihovi potomci. Pored toga, ne treba zaboraviti niti na činjenicu koju političari uporno ignoriraju, a to je ogroman porast kriminala u kojima su nesrazmjerno veliki sudionici upravo imigranti.

Izvor: RT / Tribun