Njemačke vlasti istražuju Zuckerberga zbog „objava mržnje“ korisnika Facebook-a

MArk Zuckerberg (Foto: Josh Edelson/AFP/Getty Images)

Mark Zuckerberg, osnivač i vlasnik Facebook-a, našao se u središtu kriminalne istrage u Njemačkoj, po pitanju toga da „zatvara oči“ na objave navodno ispunjene mržnjom te one „neo-nacističkog“ sadržaja, koje se mogu naći na ovoj društvenoj mreži.

Glavna operativna dužnosnica Facebook-a, Sheryl Sandberg, te politički direktor za Europu, Richard Allan, također su pod istragom.

Allan je britanski državljanin te bivši zastupnik stranke Liberalnih demokrata koji se Facebook-u priključio 2009. Svo troje je optužio Chan-jo Jun, odvjetnik iz Bavarske, a zbog navoda da nisu uspjeli osigurati uklanjanje objava na Facebook koje sadrže rasizam, prijetnje nasiljem ili pak negiranje holokausta.

Jun je u prigovoru upućenom uredu tužitelja u Münchenu naveo kako je pronašao više od 430 uvredljivih objava na Facebook-u, koje je prijavio urednicima mreže, ali koji nisu obrisani.

Sheryl Sandberg (Izvor: Telegraph)

Umjesto toga, tvrdi Jun, Facebook je zatvorio oči na ove materijale ili je na prigovore poslao generičku poruku kao odgovor, prema kojoj su „problematične“ objave odbačene kao „bezopasne“.

Tužitelji u Münchenu otvorili su preliminarnu istragu te provjeravaju postoji li dovoljno dokaza za kazneno djelo.

Prema njemačkom zakonu, Facebook je dužan ukloniti rasističke objave ili sadržaje povezane s nacional-socijalizmom čim toga postanu svjesni.

Međutim, Facebook je odbacio ove navode uz tvrdnju da „nemaju osnove“ te inzistira na tome da niti jedan od njihovih zaposlenika nije prekršio nikakav zakon.

Njemačka vlast, unatoč enormnom porastu kriminala na ulicama, proteklih se godina počela žestoko baviti virtualnim „zločinima“ te je izvršen veliki politički pritisak na društvene mreže poput Facebook-a, Twitter-a i sličnih kako bi se uklonili navodno „prijeteći“ sadržaji.

U listopadu je Volker Kauder, predsjednik vladajuće Kršćanske demokratske unije (CDU) pozvao na kažnjavanje vlasnika društvenih mreža u iznosu od 50.000 eura za svaku objavu koja ne bude uklonjena.

Povodom optužbi glasnogovornik Facebook-a izjavio je: „Ne komentiramo o statusu moguće istrage, ali možemo reći da navodi nemaju temelja i da nije bilo kršenja njemačkog zakona od strane Facebook-a ili njegovih zaposlenika.

Na Facebook-u nema mjesta za mržnju. Mi blisko surađujemo s partnerima u borbi protiv govora mržnje te potičemo suprotan govor.

Slijedom žestokog političkog pritiska te navodnog bijesa javnosti, Facebook je ove godine zaposlio posebnu tvrtku kako bi promatrala, pratila i brisala rasističke objave na mreži.

Izvor: Telegraph, Tribun