Noina arka u Kentuckyu navodni dokaz biblijskog nastanka svijeta

Nedavno je u državi Kentucky u SAD-u, otvoren muzej izgrađen u obliku broda kakvog je navodno izgradio Noa u biblijskoj priči. Impozantna građevina, najveća takve vrste u svijetu, dužine nešto veće od 150 metara, pobudila je mnogo zanimanja i uzburkala vjerske krugove.

Strani, ali i neki domaći mediji prenijeli su vijest o doista impozantnoj građevini koja oblikom navodno odgovara Noinoj arki, koja je izgrađena prije više tisuća godina za vrijeme općeg potopa, ako je vjerovati Bibliji.

Iako se sama arka i njen sadržaj mogu shvatiti kao svojevrsna atrakcija koja bi trebala privući mnogo posjetitelja, oni koji sjede s dvije suprotne strane vjerskih pogleda, našli su novu temu za sukobljavanje.

Kršćani tako tvrde kako je ovo dokaz da je biblijski lik poznat kao Noa, doista postojao te da je doista izgradio identičnu arku kako bi ljudsku i brojne životinjske vrste spasio od potopa.

S druge strane, zagovornici „slobodne misli“ tvrde da je ovo narušavanje znanstvenih dokaza, budući da se time želi reći kako svijet postoji tek desetak tisuća godina, s obzirom na biblijsku kronoligiju. Ovaj „biblijski“ primjerak, tvrde ateisti, također je navodno i prijetnja LGBT slobodama, iako je nepoznato što bi tome točno mogao biti uzrok, a isti su najavili i prosvjed protiv predstavljanja ove građevine kao dokaza biblijskog stvaranja svijeta.

Izvor: Facebook

Kršćani bi se mogli zapitati na osnovu kojih točno nacrta je izgrađena ova replika, jer nije poznato kako je točno arka izgledala, a nacrte nikad nitko nije niti spominjao kao neki povijesni dokaz. Istina, dimenzije arke se navode u Bibliji, ali točnih nacrta nema. Pored toga, kršćani se nisu zapitali niti može li ova arka doista ploviti ili je tek statična građevina. Ovaj impozantni primjerak teško da može biti dokaz postanka svijeta prema Bibliji, budući da se uz moderna tehnološka dostignuća danas grade i mnogo veći brodovi koji mogu doista ploviti.

Ateisti bi se, s druge strane, mogli zapitati čemu tolika njihova buka oko nečega što bi se moglo okarakterizirati prije kao umjetničko djelo impozantnih dimenzija? Ili bi se pak trebali zapitati zašto uopće stvarati buku oko nečega što je znanost ionako davno opovrgla recimo iskopinama ljudskih ostataka starih preko 30.000 godina.

Sve u svemu, replika Noine arke doista je zapanjujućih dimenzija, a zbog svojeg izgleda i svakako zanimljive konstrukcije sigurno će privući i vjernike i nevjernike. Autori i idejni začetnici ovog djela i sami su naglasili kako od cijele atrakcije očekuju tek dobru zaradu od oko 4 milijarde dolara u slijedećih 10 godina, a naširoko je poznato da sama Crkva kao i brojne kršćanske sekte teže ponajviše dobroj zaradi. Noina arka, može se tako promatrati samo kao atrakcija identična Disneylandu, na kojoj će netko dobro zaraditi, jer dobro je i uložio.

Izvor: Tribun