Odvjetnički tim Billa Cosbyja u nemoći obrane u slučaju silovanja, iznio pitanje rasizma

untitled-1

Odvjetnici Billa Cosbyja, 79-godišnjeg glumca, po prvi put su sugerirali da su rasne predrasude zaslužne za to što je optužen za silovanja većeg broja žena, dok se istovremeno Cosby suočava sa svjedočenjem 13 žena koje je drogirao i zlostavljao, od čega je njih 12 bijele rase.

Cosbyjev pravni tim iznio je ovu temu u sudnici u utorak, nakon njegovog saslušanja u pogledu slučaja seksualnog napada u predgrađu Philadelphije. Hoće li se povesti rasprava o rasi u samoj sudnici, ostaje za vidjeti. Neki pravni stručnjaci navode da obrana pokušava utjecati na potencijalne porotnike.

Mislim da uvijek treba imati na umu tko se nalazi u poroti,“ rekao je odvjetnik Mark Geragos, među čijim je klijentima jednom bio i Michael Jackson, koji je optužen za pedofiliju.

Moguće je da oni izražavaju zabrinutost svog klijenta,“ rekao je Carl Douglas, koji je bio u pravnom timu prilikom obrane O.J. Simpsona,

Cosby će se naći na suđenju u lipnju iduće godine zbog optužbi da je drogirao i seksualno napastovao zaposlenicu sveučilišta Temple, Andreu Constand, u svom domu 2004. Ukoliko bude osuđen, Cosby bi mogao dobiti kaznu od 10 godina zatvora.

Iznoseći tematiku rase, Cosbyjevi odvjetnici za metu su našli slavnu odvjetnicu Gloriu Allred, koja zastupa polovicu žena koje su se odlučile svjedočiti protiv Cosbyja.

Allred „sebe naziva odvjetnicom ljudskih praca, ali njena kampanja protiv Cosbyja građena je na temelju rasne pristranosti i predrasudi koja može zagaditi mišljenje suda i javnosti,“ rekli su odvjetnici u izjavi.

Gospodinu Cosbyju nije strana diskriminacija i rasna mržnja. Kada mediji ponavljaju njene optužbe – bez dokaza, bez suđenja i bez porote – mi idemo unazad kao zemlja te daleko od Amerike za čije stvaranje su se žrtvovali naši vođe građanskih prava.

Allred je pak ove optužbe nazvala „očajnima.

Ironično je da će se čovjek, koji je grdio siromašne crnce što koriste rasu kao izgovor, sada osloniti na to kao svoju obrambenu strategiju,rekao je Michael Eric Dyson, profesor sociologije na sveučilištu Georgetown, crnački znanstvenik i autor knjige Is Bill Cosby Right? Or Has the Black Middle Class Lost Its Mind?.

Ako ste cinični, mogli bi ste reći ”Koja je manipulacija rasne retorike u obrani neobranjivog’,“ rekao je Dyson.

Cosbyjevi odvjetnici nisu iznosili tvrdnje o rasnoj pristranosti na sudu tijekom njihovih bezbrojnih napora da se slučaj odbaci. Fokus je zasada usmjeren na odbacivanje najjačih dokaza, uključujući Cosbyijevo svjedočanstvo iz 2005., u kojem je priznao korištenje droga i alkohola kako bi zaveo žene. Obrana će se također morati namučiti kao bi odbacila ili negirala svjedočanstva 13 žena.

Cosbyjevi odvjetnici također su u utorak tražili da se suđenje premjesti iz predgrađa Montgomery County, gdje je slučaj postao glavna tema u predizbornoj kampanji za okružnog odvjetnika prošle jeseni. Vodeći odvjetnik obrane, Brian McMonagle, sugerirao je da se porota sastavi u Philadelphiji.

Iako McMonagle nije to spomenuo, Montgomery County ima 80 posto bijelaca, a tek 10 posto crnaca. U Philadelphiji je situacija približno izjednačena.

Izvor: Fox News