Odvjetnik: Afganistanski ubojica napao je policajce čekićem jer je vožnja lijevom stranom u Britaniji za njega bila previše stresna

John Connor Press Associates ltd
Foto: John Connor Press Associates ltd

Afganistanac koji je u Nizozemskoj osuđen za odsijecanje glave ženi, ušao je bez ikakvih problema u Britaniju gdje je brutalno napao dva policajca čekićem.

Odvjetnik afganistanskog imigranta Jamshida Piruza, branio je djelo svojeg klijenta tvrdeći da je „prijestup počinjen u vrijeme velikog stresa mog klijenta“ dok je „bio u stranoj zemlji“ te je bio „vrlo zbunjen što vozila voze drugom stranom ceste,“ piše britanski list Daily Mail.

Piruz je bio osuđen na 12 godina zatvora zbog toga što je zaklao jednu ženu u Nizozemskoj 2006. Sudac je tada odbacio navode o tome da je lud, a sudski dokumenti navode kako je bio „inspiriran talibanskim filmovima“ te je djelovao „s namjerom i predumišljajem.

Međutim, pri ulasku u Britaniju nitko nije reagirao jer Piruz ima stalnu dozvolu za ostanak u Nizozemskoj te neometano može prelaziti (ionako nepostojeće) granice u EU.

Zanimljiva je činjenica i to, da druge zemlje EU nemaju obvezu informirati Britaniju oko osuđenih i potencijalno opasnih osoba koje ulaze u zemlju, a neke od zemalja jednostavno nemaju uopće takve podatke. Ovo pravilo dakako vrijedi za sve zemlje EU.

Nakon što je ušao u Britaniju, nezaposleni 34-godišnji Piruz počeo je sa svojim divljanjem samo nekoliko dana po dolasku, napavši prvo osoblje u zračnoj luci Gatwick. Ipak, unutar samo par dana, ponovno je bio na slobodi.

Potom je 7. siječnja 2016. napao dvojicu policajaca čekićem, pri čemu je jedan od njih završio u bolnici s ozljedama glave.

Piruz bi trebao biti osuđen idućeg petka.

Izvor: Daily Mail