Peticija prema Bijeloj kući, kojom bi se BLM klasificirala kao teroristička skupina, skupila je preko 100.000 potrebnih potpisa

57844dbbc36188e5668b4580
Foto: Shannon Stapleton / Reuters

Administracija Bijele kuće na peticiju će morati odgovoriti unutar 60 dana, budući da je broj potpisnika premašio potrebnu granicu.

Autor peticije, poznat samo kao Y.S., napravio je peticiju samo dan nakon što je ubijen Alton Sterling, te istoga dana kada je ubijen Philando Castile.

U peticiji stoji „Terorizam je definiran kao ‘upotreba nasilja i uznemiravanja u svrhu ostvarivanja političkih ciljeva’.“ Tome je dodano još „Ova definicija je ista definicija koja se koristila u definiranju ISIS-a i drugih skupina kao terorističkih organizacija.

Opravdanje toga da se BLM svrstava uz ISIS dolazi od „njenih aktivnosti u Fergusonu, Baltimoreu, pa čak i na marševima Berniea Sandersa, kao i posvuda u SAD-u i Kanadi.

Ono što je vjerojatno nagnalo potpisnike da se uključe u potpisivanje peticije, svakako su ubojstva policajaca u Dallasu, ali vjerojatno i divljanja, pljačke trgovina te kaos koji su neizostavni dio ovih „prosvjeda.“ Također nije tajna da iza velike većine ovakvih divljanja stoji i zaklada milijardera Georga Sorosa, koji je dokazano financirao prosvjede (ili bolje rečeno, pljačku i divljanje) u Fergusonu, nakon ubojstva Mikea Browna.

Ubojstva pet policajaca, ranjavanje šestorice policajaca, uz još dvoje civila (od kojih je jedna crnkinja) doveli su u pitanje legitimnost BLM-a kao navodne organizacije koja se bori za ljudska prava, ali samo onda ako su „ugroženi“ crnci, a počinitelji bijelci.

Dakako, ubojica iz Dallasa, mentalno nestabilni Micah Xavier Johnson, nije imao direktne poveznice s BLM-om, ali s ekstremnom rasističkom skupinom Nove Crne Pantere očigledno jest. Međutim, neki poput poručnika teksaške policije Dana Patricka i dalje svaljuju krivnju na BLM na osnovu „prošlih prosvjeda.“

Iako je peticija privukla veliku pažnju na Internetu, kako među protivnicima BLM-a, tako i među pristašama, mnogi vjeruju kako Obamina administracija neće odgovoriti na legitimni protest i zahtjev upućen Bijeloj kući, što je donekle i očekivano.

Mnoge dosadašnje peticije, poput one iz 2014. da se Edwardu Snowdenu da oprost, nisu naišle ni na kakav odgovor Bijele kuće.

BLM sam po sebi nema centraliziranu organizaciju, pa je stoga klasificiranje ove grupacije kao terorističke skupine otežano. Mnogo poznatije skupine, koje su imale razne terorističke poveznice, poput Ku Klux Klana, danas se još uvijek ne smatraju terorističkim organizacijama. Po pitanju KKK-a i nekih drugih sličnih organizacija u SAD-u, razlog tome je vjerojatno i taj što se u tim skupinama nalazi mnogo infiltriranih saveznih agenata koji ih drže pod kontrolom.

Izvor: RT / Tribun