Izrael – središte dugogodišnje financijske prijevare

untitled

Binarna opcija“ običnom puku vjerojatno nije previše poznata, ali ona već neko vrijeme postoji i na prostoru Hrvatske. Da vam malo približimo o čemu se radi, možemo reći da je binarna opcija donekle slična klađenju, iako bankari i brokeri ovo nazivaju „ulaganjem“ ili „investiranjem.“ Pod „klađenjem“ se ovdje podrazumijeva predviđanje hoće li recimo indeks nekih dionica rasti ili padati u određenom roku, na što se ulaže određena svota novca.

Prema „vodiču“ jedne od web stranica koje se bave binarnim opcijama u Hrvatskoj:

Binarne opcije su vrsta opcija koja ima fiksni rok kada će isteći i fiksni dobitak. To je opcija koja funkcionira na principu „da ili ne“. Priroda binarnih opcija zahtijeva od investitora da procijeni hoće li cijena određene investicijske klase biti ispod ili iznad zadane cijene u zadanom vremenskom roku. Ako pratite financijske vijesti i želite ostvariti profit na temelju svog znanja, onda je svakodnevno trgovanje binarnim opcijama odličan izbor.

[…]

Binarne opcije su vrsta opcija koje imaju jasno definirano vrijeme dospijeća i fiksnu isplatu. To je vrsta „da ili ne“ dileme. Trader mora procijeniti hoće li unaprijed određena cijena odabrane investicijske klase biti ispod ili iznad zadane cijene u određenom roku.

Npr. trader zauzima poziciju kako će cijena zlata pasti do kraja tjedna. Kada se tržište dionica zatvori na kraju tjedna, trader će znati je li ostvario profit ili izgubio. Ako je konačna cijena bila manja od one koju je postavio trader, ostvaren je profit. Ako je cijena viša, trader je izgubio.

U Hrvatskoj zasada nisu poznate veće prijevare, međutim, svijet nije baš imun na ovaj način krađe imovine.

Wolves of Tel Aviv“

Tim je naslovom Times of Israel okitio svoj članak u kojem otkriva da se u Izraelu nalazi centar svjetske prijevare s „binarnim opcijama“, praksom koja je inače zabranjena samo u Izraelu, SAD-u i Belgiji.

Čini se tako da su binarne opcije namijenjene uglavnom ostatku svijeta, pa se ovaj način „trgovanja“ usmjerio na Europu, Afriku, Aziju i Bliski istok u težnji da se u Izrael prebace milijarde dolara, preko varanja.

Dakako, sam naslov aludira na autobiografsku knjigu The Wolf of Wall Street, koju je napisao Jordan Belfort. Prema istoj knjizi kasnije je snimljen i vrlo popularan istoimeni film s Leonardom DiCapriom u glavnoj ulozi.

U knjizi je Belfort ispričao svoju priču o prijevari koju je počinio u financijskom sektoru New Yorka, za što je tada uhićen te je osuđen na četiri godine zatvora.

untitled-1
Isječak iz filma The Wolf of Wall Street u kojem Leonardo DiCaprio glumi Jordana Belforta

Belfortova prijevara i financijske eskapade uključivale su toliko Izraelaca, da je list Jewish Journal u članku objavljenom još u prosincu 2013., cijeli događaj naslovio „Vuk i židovski problem,“ nakon što je istoimeni film glorificirao Belfortov zločin.

Prijevara s „binarnim opcijama“ funkcionira otprilike identično kao što je funkcionirala i Belfortova: neprekidni telefonski pozivi upućeni ljudima diljem svijeta kako bi ih se uvjerilo da „ulože u financijski proizvod nazvan „binarne opcije.“

Žrtve se poticalo da daju svoj ulog, a potom da koriste taj novac kako bi „trgovali“ opcijama putem Interneta. Klijenti su pritom morali odvagnuti hoće li vrijednost robe ili neke valute padati ili rasti na međunarodnim tržištima unutar kratkog vremenskog razdoblja.

Ako bi klijenti dobro predvidjeli, dobili bi novac baš kao i u kladionicama, s time da je ovdje zarada iznosila između 30 i 80 posto onoga što su uložili. Ukoliko bi pak pogriješili, sav novac koji su uložili ostao bi kod „tradera“ baziranih u Izraelu.

Iako cijela ova priča djeluje bezazleno i podsjeća upravo na „sporstko“ klađenje, stvarnost je ipak mnogo drugačija. To je potvrdio i članak Times of Israel-a.

Dan Guralnek, koji je čak osjećao nelagodu zbog svoje upletenosti u ovu veliku prijevaru, otkrio je istinu o tome:

On [Guralnek] čuo je da se poslovi u industriji nazvanoj binarne opcije plaćaju dvostruko više nego što je on zarađivao, plus provizija. Čim sam počeo s traženjem posla, počeo sam svakodnevno dobivati pozive iz tvrtki koje se bave binarnim opcijama. One su dominirale reklamnim područjem za posao.

Guralnek nije imao nikakvih problema pokrenuti posao. Na dan kada je Guralnek kročio u raskošan ured svog novog zaposlenika u primorskom gradu Herzliya Pituah, znao je gdje je stigao. „Tamo je bilo besplatne kave, besplatne hrane,“ rekao je Guralnek. „Moja plaća iznosila je 7500 šekela (1900 dolara) mjesečno, plus provizija.

Prema članku, Guralnek je bio smješten u pozivnom centru s još oko 50-ak drugih, mahom židovskih doseljenika u Izrael, koji su poznavali brojne strane jezike.

Njegov posao bio je zvati ljude diljem svijeta i uvjeriti ih da ulože u „binarne opcije.“

U čemu je prijevara?

Times of Israel objasnio je kako ovaj „trgovinski“ proces funkcionira: nakon što klijenti naprave prvu uplatu na račun kompanije u Izraelu, oni se mogu prijaviti na online trgovinsku platformu, prema uputama prodavača iz tvrtke. Potom ulažu novac na predviđanje da će određena valuta ili vrijednost robe rasti ili padati na međunarodnim tržištima, u na primjer, slijedećih pet minuta.

Ako klijent točno predvidi, dobiva profit u određenom postotku, a tvrtka gubi novac. Ako klijent pogriješi, sav novac koji je uložio u kupovinu, ostaje tvrtki. Profesionalni trgovci opcijama, koje je konzultirao Times of Israel, rekli su da čak ni financijski geniji ne mogu predvidjeti kako bi se cijena, recimo, zlata mogla kretati u slijedećih pet minuta; umjesto ulaganja, transakcija nije ništa drugo nego klađenje.

Guralnek je ubrzo vidio da što više kupnji klijent pokuša napraviti, tim je bliže gubitku čitavog svog uloga. Objasnio je kako „tvrtka zna da je čitava operacija prijevara.

Rečeno mu je da „binarnu opciju“ prezentira kao „ulaganje“, a sebe kao „brokera“, iako je znao da će žrtve prijevare u konačnici izgubiti sav svoj novac vrlo brzo.

Klijent zapravo ništa ne kupuje. Ono što je kupovao je obećanje naše tvrtke da će mu platiti. To je kockanje, a mi smo kladioničari,“ rekao je Guralnek.

Guralnek je prije početka rada prošao tečaj u tjedan dana, na kojem je stekao „dovoljno financijskog znanja da zvuči dobro klijentu koji je znao manje od njega. Također su ga podučili kako koristiti prodajnu taktiku velikog pritiska,“ piše Times of Israel.

Naučili su nas kako učiniti da ljudima bude neugodno, kako odgovarati na primjedbe, kako ih zadržati na telefonu.

Guralnek je ispričao kako je tijekom tečaja instruktor rekao svima da „ostave svoju savjest ispred vrata.

Ispričao je Guralnek i kakva tajnost vlada u uredima ovakvih tvrtki u Izraelu: nikad mu nisu rečena imena ili prezimena nadređenih, a radnicima je bilo zabranjeno govoriti hebrejskim i donositi mobitele u pozivni centar.

Uprava kompanije je misterij, a osoblju s poznavanjem arapskog jezika dan je zadatak da „prodaju binarne opcije zemljama poput Saudijske Arabije, dok su druge zemlje poput Izraela, SAD-a ili Irana bile odbačene.

Svakom prodavaču dano je lažno ime i životopis, a pozivi su rađeni preko tehnologije poznate pod imenom Voice over Internet Protocol (VoIP), koja klijentima prikazuje broj koji je navodno iz njihove zemlje. Web stranica kompanije je pak adresirana na Cipar.

https://taxlinked.net/getattachment/f9505482-4736-4385-a472-5be1f6b040d2/How-to-Prevent-Phone-Scams-Bank-Fraud.aspx?width=700

Zaposlenici su klijentima lagali o tome da imaju ogromno iskustvo na tržištu i da su recimo studirali na Oxfordu te radili u poznatim bankama. Guralnek je također objasnio što bi se dogodilo kada bi neki od sumnjičavih klijenata pokušao prekinuti:

Rekli bi smo ‘Želite se povući? Ok. Moramo provjeriti vaš identitet prije nego oslobodimo fondove. Morate nam poslati fotokopiju svog računa, vaše vozačke dozvole, vaše putovnice, vaše kreditne kartice’ – zahtjevi koje, nepotrebno je reći, nismo spominjali kada je klijent uplaćivao novac.

Dok je klijent skupljao dokumentaciju, uslijedio bi poziv „zadržavanja“ od agenta koji bi ih nazvao kako bi prošli kroz njihove kupnje, tobože istražujući gdje su stvari pošle po zlu i uvjeravajući ih usput da nastave trgovati. „Mogli smo odgađati to povlačenje dugo vremena,“ rekao je Guralnek.

Ako je klijent bio zbilja uporan, tvrtka bi prestala odgovarati na klijentove pozive ili bi im slala e-mail u kojem bi pisalo „sumnjičimo vas za prijevaru,“ te bi zamrznuli sav njihov ulog. Budući da klijent nije poznavao pravo ime niti lokaciju tvrtke ili svog „tradera“, „nisu se imali kamo okrenuti da bi vratili novac.,“ objasnio je Guralnek.

Times of Israel ističe kako je ova industrija „okrutno pokvarena“. U nekim tvrtkama, nastavlja članak, „koriste se razni trikovi.“

Potencijalna isplata za točno predviđanje je kompleksna, zamagljena i kalkulirana kako bi minimizirala gubitke za tvrtku. Ako se imovina ponaša na predvidiv način – recimo, cijena bakra počne se penjati uslijed potresa u Čileu – tvrtka će tu imovinu ukloniti s online platforme.

Štoviše, neke tvrtke idu tako daleko da manipuliraju platformama kako bi davale lažne rezultate koje osiguravaju gubitak novca klijentima.

Osoba poznata kao „Sam C.“ otkrila je da su prijevare bile isključivo usmjerene na klijente koji žive izvan Izraela:

Većina klijenata iz Samove tvrtke bili su iz SAD-a, iako je protuzakonito u SAD-u prodavati binarne opcije američkim građanima na ovaj način.

Drugi klijenti bili su iz Afrike, Katara i Saudijske Arabije.

Mnogi su kliknuli na oglas u kojem je pisalo kako mogu „zaraditi novac od kuće“ ili su pogledali video u kojem se navodi kako će im biti otkrivene tajne investicijske strategije.

Većina, čini se … su bili stererotipne glupe osobe,“ rekao je Sam. „Niti ne znate da ovakve osobe postoje izvan filmova. Oni doista vjeruju da će postati milijunaši samo radeći ovo. To je gotovo tužno.

Još jedan od sudionika prijevare, Graham P. Ispričao je kako binarne opcije koriste web stranice preko kojih tvrtke naprosto manipuliraju trgovanjem u zadnji tren, ukoliko se ispostavi da će klijent zaraditi veliku količinu novca:

Iz nekog ludog razloga to je legalno u Europi. Pojedinačne europske nacije dopuštaju rad binarnim opcijama. Dok su zemlje poput SAD-a odavno namirisale prijevaru i učinile to ilegalnim.

Problem binarnih opcija je problem zbog – sramote za Izrael

Drugi članak Times of Israel, objavljen je u ožujku ove godine, a izašao je pod naslovom „Binarne opcije: Izraelska prijevara koja se mora zaustaviti.“ U njemu piše:

Nažalost, prijevara s binarnim opcijama pokazala je mračnu stranu kapaciteta izraelske „start-up nacije“ za poduzeća. Umjesto snage za nešto dobro, izraelska inovacija koristi se kako bi omogućila krađu.

Na primjer, u potpunosti legitimna izraelska stručnost u optimizaciji pretraživačkih alata (SEO) ovdje se koristi u sofisticiranim manipulacijama Google-ovog pretraživača, pri čemu se nazivi tvrtki koje izvode prijevaru pojavljuju na najvišim pozicijama u pretraživanju, kako bi bolje privukle nove klijente.

Nažalost, izraelski prevaranti su već ukaljali ugled ove zemlje u inozemstvu s prijevarama poput agresivne prodaje radikalno precijenjenih proizvoda s Mrtvog mora na kioscima trgovačkih centara, kao i kompleksnim pljačkama koje uključuje bravare u dijelovima SAD-a, što se također oslanja na manipulaciju Google-a i druge pretraživače.

Razmjeri prijevare binarnim opcijama, potpuno nadmašuju druge prijevare, kako u cinizmu, tako i u kolosalnim sumama novca koji je uključen. Što više vremena prolazi, to je veća šteta za izraelsko dobro ime.

Rezultat prijevare – samoubojstva. Prijevara neometano ide dalje

Članak u britanskom Daily Mail-u, iznio je neke detalje o prijevari, pokušavajući mimoići što je više moguće ime Izraela. No, članak je ipak spomenuo neka samoubojstva povezana s prijevarom.

Neki od uključenih brokera razmijenili su priče o ljudima koji su počinili samoubojstva nakon što su shvatili da su nasamareni.

Daily Mail također piše kako su prevaranti „mamili žrtve lažnim mailovima, uz vrlo veliki pritisak prodavača koji su uvjeravali klijente da ulože male sume od recimo 250 funti.

Potom bi se drugi tim okomio na ove investitore i nagovorio ih da ulože još tisuće. U međuvremenu, dodatne su tisuće neovlašteno naplaćene s njihovih kreditnih kartica,“piše Daily Mail.

Interesantno je istaknuti i da je The Bureau of Investigative Journalism (BOIJ) otišao mnogo dalje i detaljno ukazao na činjenicu da se iza brokera nalaze legitimne tvrtke koje pružaju platformu za tvrtke poput InsideOption, SpotOption ili ExpressTargetMarketing. Takve tvrtke mogu tvrditi da nemaju nikakve veze s tvrtkom koja se bavi binarnim opcijama, ali ipak uzimaju svoj dio profita.

SpotOption je jedna od šest vodećih tvrtki koje se bave binarnim opcijama, a od čega sve imaju sjedište u Izraelu. Ova tvrtka također navodi kako je pružatelj platforme za oko 250 brendova binarnih opcija koje čine oko 70 posto svjetskog tržišta, uz iznos trgovanja koji se kreće oko 5 milijardi dolara.

Sve u svemu, može se reći da su „binarne opcije“ u samo tri zemlje svijeta zabranjene kao i nekad klađenje ili kockanje. No, s obzirom na razmjere i načine prijevare, bilo bi očekivano da svijet zabrani ovaj noviji oblik krađe novca. Mnogi će ipak reći kako s novcem treba paziti i znati rukovati. Onih naivnih i pohlepnih nikada neće nedostajati. Jesu li oni žrtve vlastite gluposti ili tek zločinačke prijevare, prosudite sami.

Autor: Aleksandar Rigačev