Još jedno policijsko ubojstvo nenaoružanog mladića – mediji šute

Untitled-1

Dylan Noble, mladić star tek 19 godina, ubijen je u gradu Fresno u Kaliforniji, ali njegova smrt očigledno nije bila dovoljno atraktivna kako bi mediji pisali o tome, a još manje da bi i ovaj puta iznosili rasizam kao gorući problem SAD-a.

Vijesti u kojima je veći broj policajaca pucao u Noblea, prikazane su tek na nekim lokalnim TV kanalima, ali ni traga „rasizmu“ policije o kojem bruji čitav svijet već nekoliko dana.

ABC7 je tako izvijestio o „šokantnoj snimci koja prikazuje policiju Fresna kako puca i ubija 19-godišnjeg muškarca 25. lipnja.

Prema izvještaju, policija je zaprimila dojavu o muškarcu koji naokolo hoda s puškom. Dok su pretraživali područje, policajci su rekli kako su vidjeli kamionet koji ubrzava i pokušali ga zaustaviti.

Vlasti navode kako je Noble odbio stati te je započela potjera od nekih kilometar-dva.

Noble je potom zaustavio auto na pakriralištu benzinske postaje, a policija tvrdi kako im je odbio pokazati ruke te je napravio „svjestan pokret jednom rukom prema leđima da ju sakrije, a zatim prema pojasu, dok je izlazio iz kamioneta, te se počeo udaljavati od policajaca“, stoji u pisanoj izjavi policije.

Policija navodi kako je Noble rekao da „mrzi svoj život“, te se okrenuo i počeo hodati prema policajcima. Tada je policija zapucala u njega.

Noble je ustrijeljen četiri puta. U video snimci mogu se čuti dva pucnja, dok Noble već leži na podu pored svog kamioneta. Između dva pucnja razmak je od 14 sekundi.

Kasnije je utvrđeno kako Noble nije bio naoružan, a njegovi roditelji tvrde kako su unajmili odvjetnike s ciljem dizanja optužnice protiv policijske postaje.

Ovo ubojstvo nije osvanulo na naslovnicama medija diljem svijeta, nije bilo masovnih prosvjeda, nije bilo političkih govora. Zašto? Vrijedi li život Dylana Noblea manje zato što je bijelac?

Da je kojim slučajem Noble bio crnac, mediji bi slučaju posvetili jednak publicitet kao i nedavnim ubojstvima, sve u cilju stvaranja mržnje prema bijelcima i imputiranja takozvanog policijskog rasizma.

S istim razlogom su mediji shodno prešutjeli činjenicu da policajac koji je nedavno ubio Philanda Castilea (jedan od dva slučaja koji su pobudili medijsku prašinu i masovne prosvjede prošlog tjedna) nije bijelac već hispanoamerikanac imenom Jeronimo Yanez. Činjenica da je policajac koji je ubio Castilea hispanoamerikanac, dakle pripadnik manjine kao i Castile, namjerno je ignorirana od strane medija kako bi se taj slučaj mogao opisati kao još jedan primjer „bijele rasističke policije“.

Izvor: ABC7 / Tribun