Pušenje marihuane slabi srčani mišić

111416_ls_marijuana_free

Pušenje marihuane povezano je sa gotovo dvostruko većim rizikom razvoja stresne kardiomiopatije, trenutnog slabljenja srčanog mišića koje je po život opasno.

Novo istraživanje, prezentirano 13. studenog na sastanku Američkog udruženja za srce, proučavalo je pojavu stresne ili Tako-Tsubo kardiomiopatije, koja trenutno oštećuje vrh lijeve klijetke. Istraživači sa sveučilišta St. Luke u Betlehemu, proučavali su nacionalnu bazu bolničkih podataka i otkrili više od 33.000 primljenih zbog stresne kardiomiopatije od 2003. do 2011. godine. Od toga, 210 osoba su bili uživatelji marihuane.

U usporedbi sa ostalima, oni su u prosjeku bili mlađe osobe, muškarci sa niskim rizikom od kardiovaskularnih tegoba, bez visokog tlaka, dijabetesa ili visokog kolesterola.

Međutim, unatoč tome što su mlađi i imaju manji rizik od kardiovaskularnih problema, oni su znatno češće doživljavali zastoj srca (njih 2,4% u odnosu na 0,8% ostalih pacijenata), te su češće morali ugraditi pacemaker za ispravljanje abnormalnog srčanog ritma (2,4% u odnosu na 0,6% ostatka pacijenata).

Ovakav razvoj stresne kardiomiopatije u mlađih pacijenata koji su koristili marihuanu upućuje na moguću vezu koju treba dodatno istražiti“, izjavio je suradnik na istraživanju d. Sahil Agrawal.

Izvor: SCI-NEWS