SAD: Aktivist želi registrirati simbol svastike kako bi mogao „mrziteljima“ prodavati autorska prava

Aktivist imenom Steve Maynard krenuo je u nesvakidašnji pothvat – registriranje i zaštitu simbola svastike te riječi „nigga“ („crnčuga“), piše Forward.

Svastika je, kaže on, „simbol kojeg se mora ozbiljno shvatiti, a ne prodavati za 10 dolara na prosvjedu svakome tko ima novac. Oni bi ih morali kupovati preko nas, a mi bismo žestoko podigli cijenu, a ako ih ne kupe preko nas, onda bismo imali pravo konfiscirati robu i jednostavno ih frustrirati,“ objasnio je Maynard, koji je svojedobno radio u Patentnom uredu SAD-a (USPTO).


Widget not in any sidebars

Maynard ima sličnu ideju s poznatom riječi „nigga“, koja se danas smatra uvredljivim izrazom za crnačku populaciju.

Zanimljivo, Maynard želi „pretvoriti tu riječ iz mržnje u nadu“ i to prodajom majica s takvim natpisom.

Ja ne mogu biti rasist, da tako kažem, jer ja vidim samo nijanse boja,“ tvrdi Maynard, danas zaposlenik kompanije koja nosi ime Snowflake Enterprises LLC. Razlog korištenja riječi „snowflake“ („pahuljica“) jest taj, da se tim izrazom mnogi sprdaju s pristašama liberalizma koji su zabrinuti oko „govora mržnje.“

Međutim, iz USPTO-a su naveli kako će Maynardov zahtjev vrlo vjerojatno biti odbijen, budući da je svastika vrlo poznat i raširen simbol u svijetu, dok se USPTO bavi uglavnom registriranjem simbola koji prikazuju povezanost između proizvoda i usluga te kompanije koja ih nudi.

Neki odvjetnici tvrde da bi odobrenje ovog zahtijeva od strane Vrhovnog suda moglo rezultirati i nizom prijava za razne druge simbole od strane rasističkih organizacija.

Maynard se u međuvremenu okrenuo i prema poduzetništvu, pa tako namjerava otvoriti kulinarsku školu s profitom koji ostvari od prodaje majica s natpisom „nigga.“

Takve škole trenutno su previše skupe za crnačku populaciju, pa on namjerava otvoriti jednu takvu kako bi „pružio nadu djeci koja nemaju drugu šansu.“ Ironično, Maynard bi upravo ovim potezom provodio svojevrsnu rasnu segregaciju.

Ipak, Maynard je zaboravio i jednu bitnu činjenicu, a to je da upravo riječ „nigga“ najviše dolazi od samih crnaca, posebice kroz hip-hop i rap glazbu.

Hoće li uspjeti u svom naumu, ostaje nam za vidjeti.

Autor: Tribun