Novo istraživanje austrijskog Instituta za ekonomska istraživanja (WIFO) pokazalo je da su ekonomske sankcije EU protiv Rusije, koje su uvedene prije tri godine, zapravo koštale europske zemlje milijarde eura.

Istraživanje, koje je provedeno na zahtjev Europskog parlamenta i objavljeno u petak, pokazalo je da je izvoz EU u Rusiju godišnje padao za 15.7 posto od 2014. Ukupno 40 posto od tog smanjenja bilo je rezultat sankcija.

Zbog sankcija je Rusija pala s četvrtog na peto mjesto na ljestvici najvećih trgovinskih partnera, a sada se nalazi iza SAD-a, Švicarske, Kine i Turske.

WIFO je izračunao da je izvoz prema Rusiji pao sa 120 na 72  milijarde eura u protekle četiri godine. Zanimljivost je da je sankcijama najviše oštećen Cipar, čiji se izvoz u Rusiju smanjio za 34.5 posto. Grčka je također bila na udaru sa 23.3 posto, dok se među najviše oštećenima našla i Hrvatska sa padom izvoza od 21 posto.

Austrija je doživjela pad izvoza u iznosu od oko 1 milijardu eura, odnosno 10 posto. Poljska i Britanija izgubile su po 3 milijarde svaka.

Sankcije EU nametnute su Rusiji tijekom 2014. godine zbog tadašnje upletenosti u sukobe u istočnoj Ukrajini. Kazne su bile usmjerene protiv financijskih, energetskih i obrambenih sektora, ali i indirektno protiv vladinih dužnosnika, poduzetnika te javnih osoba.

Ruske vlasti odgovorile su uvođenjem embarga na poljoprivredne proizvode, hranu te sirovine prema zemljama koje su se pridružile sankcijama.