Sirijske vlasti traže od UN-a da zaustave američko bombardiranje i davanje podrške ISIL-u

© politicususa.com

Sirijske včasto pismenim putem zatražile su od UN-a da zaustavi američke zračne napade nakon što je još 35 civila smrtno stradalo u napadu tijekom proteklog tjedna. Iz Damaska tvrde kako ovakvi napadi stvaraju kaos i pomažu terorističkim skupinama, objavila je sirijska novinska agencija SANA.

Sirija osuđuje napade koalicije koji ciljaju civile te prouzrokuju ogromnu materijalnu štetu na infrastrukturi, objektima i imovinama u Siriji,“ izjavilo je Ministarstvo vanjskih poslova i iseljeništva u pismu upućenom generalnom tajniku UN-a te predsjedniku Vijeća sigurnosti.

Tijekom večernjih sati u četvrtak, najmanje 35 civila, uključujući žene i djecu, ubijeno je nakon što su zrakoplovi koalicije pod vodstvom SAD-a napali grad Al Mamadeen na jugoistoku zemlje.

Damask je osudio zračni udar kao napad na „sirijsku neovisnost i teritorijalni integritet pod izgovorom borbe protiv terorizma.

Vodstvo koalicijskih snaga priznalo je da su napadi izvedeni 25. i 26. svibnja u blizini Al-Mayadeena, ali navodno još uvijek „provjeravaju rezultate“ napada.

U pismu se također optužuje koalicijske snage za konstantne napade na „Sirijsku vojsku koja se bori protiv terorizma,“ te se ističe kako su takvi napadi začudo podudaraju s ofenzivama koje pokreću ISIL i al-Nusra.

Ironija u svemu jest da sirijske vlasti nikada nisu dale odobrenje za djelovanje SAD-a u sirijskom zračnom prostoru, pa su i same akcije koalicije potpuno suprotne rezolucijama UN-ovog Vijeća sigurnosti, međunarodnim pravima te međunarodnim humanitarnim pravilima.

Autor: Tribun