Studenti Sveučilišta u Londonu zahtijevaju da se „bijeli filozofi“ poput Platona i Kanta uklone iz nastavnog programa

Wikipedia
Wikipedia

Studenti Sveučilišta u Londonu zahtijevaju da se veliki mislioci i filozofi poput Platona, Aristotela, Voltairea te Kanta moraju zabraniti u nastavnom programu sveučilišta, iz vrlo jednostavnog razloga – jer su bijelci.

Smjer orijentalnih i afričkih studija (SOAS) pri Sveučilištu u Londonu, navodi kako bi „većina filozofa na našim kolegijima“ trebala biti iz Afrike ili Azije.

Izjava je to studentskog saveza uz koji su dodali kako bi zabrana i izbacivanje bijelih filozofa trebala biti dijelom šire kampanje u pogledu „dekolonizacije“ sveučilišta te kako bi se ukazalo na navodnu „strukturalnu i epistemološku ostavštinu kolonijalizma.

Bijeli filozofi trebali bi u programu biti prema potrebi,“ a njihova djela trebala bi se proučavati s „kritičkog stajališta,“ stoji u izjavi studenata.

Na primjer, priznavanje kolonijalnog konteksta unutar kojeg su pisali takozvani ‘prosvijetljeni’ filozofi.

Začudo, mnogi znanstvenici i profesori zgroženi su zahtjevom, upozoravajući kako bi situacija mogla izmaći kontroli.

Ne možete izbaciti cijelo područje intelektualnog napora bez njegovog istraživanja, a očito je da oni nisu istražili ono što misle pod bijelom filozofijom,“ izjavio je Sir Roger Scruton.

Ako oni misle da postoji kolonijalni kontekst iz Kantove Kritike čistog uma, ja bih to želio čuti,“ dodao je.

Vice-kancelar Sveučilišta Buckingham, Sir Anthony Seldon, izjavio je pak kako se čini da je „politička korektnost izmakla kontroli.

Čak je i čelnica same odjela za religije i filozofiju pri SOAS-u, Erica Hunter, izjavila kako je ta težnja „krajnje smiješna.

Međutim, direktorica dr. Deborah Johnston gleda na ovu inicijativu kao na nešto pozitivno, objašnjavajuću to riječima kako je „informativna i kritička diskusija i debata o programu kojeg provodimo zdrav i ispravan dio akademskog djelovanja.

Izvor: RT