Švedska: Do polovice ove godine „samo“ 2224 prijavljenih slučajeva silovanja

© Johan Nilsson/TT

Broj prijavljenih slučajeva silovanja i pokušaja silovanja ove godine je porastao za 16 posto u Švedskoj. To su brojke koje je od policije zatražio list Svenska Dagbladet, a zanimljivo je da je većina slučajeva „stavljena po strani“.

Do svibnja ove godine, 2224 slučajeva silovanja i pokušaja silovanja prijavljeno je policiji. U odnosu na prošlu godinu, to je povećanje od 16 posto. Ukupno 297 slučajeva silovanja i pokušaja silovanja je istraženo te predano tužiteljima, što je 44 slučaja više nego prošle godine.

Međutim, 1886 slučajeva je odbačeno, a u istom periodu prošle godine to je učinjeno sa 1601 slučajem.

Policija objašnjava ovakve postupke s već viđenim bizarnim razlogom: „Imamo više od 80 slučajeva silovanja koje nitko nije niti pogledao. Umjesto toga, istražujemo ljude koji su prošli kroz crveno ili se zabili u stup.

Slučajevi kao što je silovanje postali su prekomplicirani i preteški za istraživanje, ali svoj obol svemu dale su švedske vlasti s još bizarnijim zahtjevom.

Naime, od policije je zatraženo da iluzorno povećaju svoju učinkovitost, tako što će se usredotočiti na jednostavnija kriminalna djela, poput krađa, prometnih prekršaja i drugih sitnih oblika kriminala. Na taj način, statistika će izgledati bolje za javnost.

Autor: Tribun