Švedska: Imigranti odbijaju napustiti luksuzni dvorac (Video)

© Lia

Imigranti smješteni u luksuzni dvorac Lia Hof u blizini Falkenberga zahtijevaju od švedskog Ureda za imigraciju da zaustavi planove o zatvaranju tog smještaja, izvijestio je SVT Nyheter.

Prije nekoliko godina, otkriveno je da su ugovorni obveznici – privatni vlasnici – iza dogovora oko dvorca Lia Hof izvukli milijune kruna od novca poreznih obveznika s kojim su naknadno uređivali vlastite wellness centre i vinograde.

Nedavno je Ured za imigraciju objavio kako će se dvorac zatvoriti, iako je u njemu smješteno nekoliko desetaka imigranata. Iseljenje bi se trebalo dogoditi idući mjesec.

Međutim, imigranti su nezadovoljni ovom odlukom te su odlučili prosvjedovati protiv nje.

Napravili smo peticiju jer ljudi se ne žele odseliti odavde. Mnoge obitelji ovdje imaju djecu koja idu u školu i za njih je problem mijenjati školu. Svi se kreću ovdje u društvu i postaje teško preseliti se,“ tvrdi Fatima Hujaj, koja je pokrenula peticiju.

Hujaj pak zaboravlja da ovim obiteljima čini se nije bio tako veliki problem preseljenje u nekoliko tisuća kilometara udaljenu Švedsku, no luksuzni smještaj je očekivano stvorio naviku na – luksuz.

U prosincu 2012., prije nego li je Lia Hof „prenamijenjen“ za smještaj imigranata, Gustav Kasselstrand, tadašnji vođa mladeži Švedskih Demokrata, snimio je video u kojem je prikazao kako izgleda unutrašnjost dvorca u kojoj će obitavati imigranti:

Autor: Tribun