Švedska policija novom taktikom prestanka istraživanja ozbiljnih zločina namjerava povećati učinkovitost

© TT

Istražiteljima u švedskoj policiji naređeno je da istražuju prometne prekršaje umjesto ozbiljne teške zločine, kao dio „Projekta Alcatraz,“ piše list Dagens Nyheter.

Švedska policija postaje sve manje sposobna u rješavanju slučajeva ozbiljnog kriminala i zločina, što je za šefa nacionalne policije, Dana Eliassona, postalo sramotno te on sada strahuje za svoju poziciju.

S tim u svezi policija u Štokholmu ovog tjedna je pokrenula takozvani „Projekt Alcatraz“, čiji je cilj povećati postotak riješenih zločina. Međutim, javnost je žestoko napala policiju zbog činjenice da je projekt usmjerio istražitelje na rješavanje jednostavnih zločina, poput preprodaje droge, prijevara ili prometnih prekršaja, a potpunog ignoriranja teških zločina, a s ciljem – poboljšavanja statistike i stvaranja lažnog imidža uspješnosti.

JEdina svrha je ostvariti pozitivne brojke, kako šef policije Dan Eliasson ne bi ostao bez posla,“ rekao je jedan neimenovani istražitelj.

Konkretno, njemu je naređeno da umjesto ozbiljnih zločina istražuje prometne prekršaje.

Prema policijskim službenicima koji su razgovarali s novinarima, mnogi ozbiljni zločini sada su stavljeni po strani, a jedino se istražuju tek pojedini slučajevi ubojstava.

Kako bi ostvarili „pozitivne statističke brojke“, policajcima je također naređeno da budu više kreativni. Primjerice, ukoliko je u istrazi zaplijenjeno 30 stabljika kanabisa, policija mora tu zapljenu prikazati kao 30 slučajeva zloporabe drogom!

Prošle godine prijavljeno je 170.359 nasilnih zločina u Švedskoj. Od toga ih je riješeno i prijavljeno tužiteljstvu samo 19.052.

Očekivano, novom odlukom vrha švedske policije očekuje se da će broj teških zločina samo rasti.

Zanimljivo je istaknuti da sam šef policije Dan Eliasson nikada nije radio kao policajac.

Autor: Tribun