Švedsko-feminističko objašnjenje za porast nasilja: „Standardi muškosti“

© Frankie Fouganthin

Broj ubojstava ove godine u Štokholmu je naglo porastao. No, iz feminističke stranke Feministička Inicijativa (FI) imaju posve logično objašnjenje za to: „standardi muškosti“ koji prevladavaju među muškarcima, piše SVT. FI ima također i rješenje za ovaj problem, a to je „anti-rasizam“, premda su u većini slučajeva počinitelji nasilja – imigranti.

Ubojstva i organizirani kriminal u Štokholmu imaju jedan zajednički faktor. Naime, prema službenim pokazateljima, većina počinitelja su imigranti. Istraživanje lista Dagens Nyheter u svibnju ove godine, pokazalo je da iza 9 od 10 pucnjava u Švedskoj stoje imigranti.

Od 100 osoba umiješanih u ubojstva i pokušaje ubojstva s vatrenim oružjem, 90 osoba je imalo barem jednog roditelja koji je rođen izvan Švedske. Velika većina muškaraca, oko 80 posto, porijeklom je s Bliskog istoka ili sa sjevera Afrike. Većina ih dolazi iz Iraka, Irana, Libanona, Turske, Somalije i Eritreje.

Krajem lipnja, list Expressen je objavio rezultate istraživanja organiziranog kriminala u Švedskoj. Od 192 kriminalca i članova bandi, 94,5 posto ih je imalo najmanje jednog roditelja koji je rođen van Švedske. Mnogi od njih dolaze iz Iraka, ali ima tu i osoba iz Bosne, Libanona, Somalije, Sirije i Turske.

No, feministice, među kojima je i Victoria Kawesa – poznata po tendencijama ka crnačkom supremacizmu i feminističkom ekstremizmu, imaju posve drugačije objašnjenje, koje prema njihovim tvrdnjama nema nikakve veze s imigracijom. Pucnjave su rezultat „standarda muškosti“ među muškarcima.

Samo okončanjem prodaje oružja i promjenom standarda muškosti koji mladim muškarcima stavljaju oružje u ruke, možemo okončati ubojstva,“ piše predstavnica FI-a u Štokholmu, Lisa Palm.

Palm je ubojstva prozvala nacionalnom krizom, ali u isto vrijeme tvrdi kako vlasti moraju prestati „proganjati izbjeglice,“ unatoč statistikama koje pokazuju da se među njima generira najveći postotak počinitelja.

Autor: Tribun