WikiLeaks zaprijetio CNN-u tužbom jer je sugovornik emisije nazvao Assangea „pedofilom“

Getty
Getty

WikiLeaks je zaprijetio poznatoj medijskoj kući CNN tužbom za klevetu nakon što je sugovornik jedne od emisija Juliana Assangea nazvao „pedofilom koji živi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Bivši CIA-in dužnosnik za borbu protiv terorizma, Phil Mudd, iskoristio je ovaj naziv kako bi opisao Assangea u emisiji „New Day“ u srijedu ujutro dok su razglabali o Assangeovom intervjuu za televizijsku kuću Fox noć prije.

Izdali smo naređenje za tužbu CNN-a zbog klevete … Ukoliko u roku od 48 sati ne puste jednosatnu emisiju kako bi razotkrili namještaljku,rekli su iz WikiLeaksa.

Namještaljka“ se pak odnosi na navode da je Assange zlostavljao osmogodišnju djevojčicu na Bahamima, što je promovirala tvrtka za online dogovaranje spojeva, a koja je neuspješno pokušala pridobiti Assangea za poslovni dogovor.

CNN je istog popodneva uklonio scene Muddovih komentara sa Twitter-a te su se ispričali.

Naš analitičar jutros je naveo kako je Julian Assange bio pedofil i on žali zbog toga što je rekao,“ napisali su iz CNN-a. „Ustvari, CNN nema dokaza kojima bi podupro tu tvrdnju. Žalimo zbog greške.

Policija na Bahamima priznala je medijskim agencijama da su čuli glasine o navodnom zločinu, ali da nikad nisu identificirali potencijalnu žrtvu te da nikad nisu zaprimili prijavu te da nisu pokrenuli nikakvu potjeru po tom pitanju.

T&C Network Solutions navodi kako su povukli ponudu za poslovni dogovor s Assangeom nakon što je softverski program za pretragu ukazao na Assangea kao pedofila.

Assange navodi kako je dogovor propao nakon što je WikiLeaks počeo sumnjati da je T&C tvrtka koja je Assangea trebala isplatiti s računa kojemu su tragovi vodili do ruskih vlasti, a s ciljem kako bi se Assangea uvelo u neželjene kontroverze.

T&C je također predao dokumentaciju UNGC-u, inicijativi za korporativnu etiku pri UN-u, tvrdeći da je postojala istraga o Assangeu u vezi navoda o silovanju na Bahamima. Međutim, ubrzo su dobili zabranu korištenja UNGC-a.

Izvor: The Hill