Židovske organizacije diljem svijeta ogorčene zbog izbornog uspjeha AfD-a

Foto: Getty

Židovske organizacije u Europi te u SAD-u iskazale su svoju duboku zabrinutost oko ulaska AfD-a u njemački parlament, te su pozvali ostale stranke da nipošto ne ulaze u koaliciju s njima, prenosi Reuters.

Budući da stranke medijski prezentirane kao „krajnja desnica“ nisu bile zastupljene u Bundestagu od 1950-ih, što je rezultat njemačkih vlasti da se udalje od bilo kakvih poveznica s nacional-socijalizmom, koji je zapravo u svojoj srži bio ljevičarski pokret.

Milijarder Ronald Lauder, predsjednik Svjetskog Židovskog Kongresa, nazvao je kancelarku Angelu Merkel „istinskom prijateljicom židovskog naroda“ te je izrazio žaljenje zbog uspjeha AfD-a u vremenima kada anti-semitizam jača u svijetu.

Ronald Lauder | Foto: Ron Sachs

Šteta što stranka AfD, sramotni reakcionarni pokret koji podsjeća na najgore u njemačkoj povijesti i koja bi trebala biti zabranjena, sada ima mogućnost promovirati zlobnu platformu unutar njemačkog parlamenta,“ izjavio je Lauder.

Paradoksalno, anti-semitizam je u Europi ojačao posebice zahvaljujući masovnoj imigraciji mahom muslimanskih imigranata – pojave protiv koje se bori upravo AfD. Iz stranke su se više puta ogradili od rasizma i anti-semitizma te zapravo nigdje u svojim nastupima nisu napadali bilo koju manjinu, već se usredotočili na masovnu imigraciju koja je Njemačku jako mnogo koštala financijski, ali i porastom kriminala, posebice silovanja.


Widget not in any sidebars

S druge strane, Europski Židovski Kongres pozvao je stranke centra da se drže svojih ciljeva te da ne ulaze u koaliciju s AfD-om.

Neke od pozicija koje su podržane tijekom predizborne kampanje pokazuju alarmantnu razinu netolerancije kakva u Njemačkoj nije viđena mnogo desetljeća i koja, naravno, stvara veliku brigu za njemačke i europske Židove.

Slične stavove objavilo je i Središnje Vijeće Židova u Njemačkoj, koje navodi kako su se obistinili njihovi najveći strahovi, zbog čega su sve stranke pozvali da ne koaliraju s AfD-om.