Ogroman razmjer štete i vandalizma prouzročenih u gotovo tjedan dana noćnih nereda u Francuskoj dramatično je naglašen sažetkom dosad zabilježenih požara, a danak se odnosi na tisuće vozila i zgrada.

Brojke Ministarstva unutarnjih poslova, uzimajući u obzir štetu nanesenu ljudima i imovini tijekom sada već šest noći nereda, otkrivaju da su se dogodila 5.662 požara na vozilima.

Široko rasprostranjeno uništavanje vozila, što potvrđuju slike zabilježene u područjima nemira u Francuskoj, uključuje ne samo osobne automobile, već i kamione i autobuse. Tramvaji su također bili na meti vandala. U jednom slučaju o kojem se naširoko izvještava, veliki kamion ukrali su pljačkaši kako bi razbili vrata trgovačkog centra kako bi došli do robe koja se nalazila unutra. Samo u četvrtak navečer bilo je 1.919 požara na vozilima.

Dijelom kroz puko uništavanje vozila javnog prijevoza, ali i kako bi se zaštitili vozači i osoblje, te kako bi se ograničila mobilnost izgrednika tijekom de facto policijskog sata diljem Francuske radi suzbijanja nereda, javni prijevoz je zatvaran svake noći. Prema Le Figaru, to će se nastaviti ovaj tjedan, a putnici su pozvani da unaprijed razmotre svoje planove kako ne bi ostali zatečeni situacijom.

Međutim, šteta nipošto nije ograničena na izgorjele automobile i autobuse. Prema vladinim podacima, u neredima je oštećeno najmanje 1.000 zgrada. To uključuje napade na 254 policijske postaje, kao i desetke gradskih vijećnica, škola, poštanskih ureda i privatnih komercijalnih objekata koji su bili meta paljenja ili pljačke.

Dok je vlada u početku sporo reagirala na nasilje prošlog tjedna, čini se da je na kraju počela rješavati situaciju s eventualnim povećanjem rasporeda policije sa 7.000 policajaca na 45.000 po noći. Uhićenja i zabilježena šteta opadali su svake noći tijekom vikenda, kažu izvješća, sa 157 uhićenja od nedjelje do ponedjeljka ujutro u usporedbi s 1.311 u noći s petka na subotu.

Ukupno su do sada uhićene 2.354 osobe. Prosječna dob uhićenih je 17 godina, a 60 posto ih nije bilo ranije kažnjavano, izvještava Le Parisien. U neredima su ozlijeđena 722 policajca, iako je broj teško ozlijeđenih relativno mali.