1.500 afganistanskih vojnika pobjeglo u Tadžikistan pred talibanima

© Getty

Oko 1.500 afganistanskih vojnika pobjeglo je u Tadžikistan tijekom dva posljednja tjedna, bježeći od talibanske ofenzive, rekao je u srijedu Hasan Sultonov, stalni predstavnik Tadžikistana u Ugovoru o kolektivnoj sigurnosti (ODKB).

Tijekom posljednja dva tjedna, oko 1500 vojnika afganistanske vlade prešlo je u Tadžikistan“, rekao je Sultonov na sastanku stalnog vijeća ODKB-a o tadžikistansko-afganistanskom pitanju granice.

Dodao je da se najnoviji incident dogodio 5. srpnja, kada su talibani preuzeli potpunu kontrolu nad nekoliko okruga u sjeveroistočnoj afganistanskoj provinciji Badakhshan.

Prema njegovim riječima, samo je 5. srpnja oko 1037 afganistanskih vojnika prešlo u Tadžikistan, a neka sela smještena u blizini mostova preko pogranične rijeke Panj suočila su se s priljevom preko 200 ljudi odjednom.

Afganistan bilježi porast nasilja dok se međunarodne trupe postupno povlače iz zemlje. Izvlačenje trupa, za koje se očekuje da će biti dovršeno do 11. rujna, bila je jedna od točaka u sporazumu koji su talibani i Sjedinjene Države postigli u Dohi u veljači prošle godine.

Posljednjih dana stotine afganistanskih vladinih vojnika pobjeglo je u Tadžikistan, bježeći od Talibana, koji su preuzeli 70% afganistansko-tadžikistanske granice pod svoju kontrolu. Uzbekistan je odbio prihvatiti afganistanske vojnike koji su pokušavali prijeći granice.