1.650 imigranata stiglo u Italiju samo u jednoj noći

Foto: Costas Metaxakis / AFP

Talijanske vlasti dovele su 1.650 uglavnom afričkih i bliskoistočnih migranata na obalu u subotu prije zore, smjestivši ih u već pretrpana skloništa. Dan ranije, premijerka Giorgia Meloni najavila je strože kazne za trgovce ljudima, u pokušaju da smanji broj dolazaka koji je naglo porastao pod njezinom upravom.

Brod obalne straže ukrcao je 584 osobe s dva nasukana plovila za migrante, dok su dva manja motorna čamca obalne straže preuzela 379, izvijestio je Associated Press pozivajući se na vladine brojke. Još jedno plovilo s migrantima s 487 osoba ispratili su do obale čamci obalne straže i granične policije.

Grupe od 584 i 487 dovezene su na obalu u Kalabriji, dok je 379 odvedeno u sicilijansku luku Augusta, zbog prenapučenosti u skloništima u Kalabriji.

“Spašavanje je bilo složeno zbog čamaca koji su bili pretrpani migrantima i nepovoljnih uvjeta na moru”, rekla je obalna straža u priopćenju.

Lokalni dužnosnici rekli su Reutersu da je dodatnih 200 ljudi pokupljeno s obale Sicilije, dok su zračne snage prevozile migrante iz prenatrpanog skloništa na otoku Lampedusa, koji leži bliže sjevernoj Africi nego talijanskoj obali.

Više od 17.000 migranata stiglo je u Italiju do sada ove godine, u usporedbi sa 6.000 u istom razdoblju prošle godine.