10 biljaka iz vrta sa snažnim antivirusnim svojstvima

Virusi uzrokuju razne zarazne bolesti, od obične prehlade pa do gripe ili hepatitisa. Aktualna epidemija korona virusa samo je prilika da shvatimo kakvu prijetnju virusi predstavljaju ljudima i na koje načine se od njih možemo zaštititi.

Kao i kod svih bolesti, prva linija obrane je snažan imunitet, kojeg između ostalog možemo pospješiti adekvatnom prehranom bogatom kvalitetnim nutrijentima, mineralima i vitaminima. No osim svega navedenog, postoje biljke koje imaju izražena antivirusna svojstva i čija konzumacija može dodatno zaštititi organizam od utjecaja virusa.

Češnjak

Češnjak ima snažna antivirusna, antibakterijska i antigljivična svojstva. Njegova glavna karakteristika je da potiče stvaranje bijelih krvnih zrnaca, a posebno se pokazao učinkovit protiv virusa influence koji uzrokuje gripu i protiv rinovirusa koji uzrokuju prehlade.

Šitake gljive

Šitake gljive sadrže visoke koncentracije beta glukana, koji je djelotvoran protiv bakterijal, glivica, kvasaca i algi, a prema nedavnim istraživanjima ima i antivirusno djelovanje protiv virusa gripe, svinjske gripe i hepatitisa.

Bazga

Bazga sadrži antioksidanse i djeluje protuupalno, čime osnažuje imunološki sustav. Bazga ima blagotvoran učinak protiv virusa herpesa i HIV-a.

Mladice graha i brokule

Mladice su općenito bogat izvor vitamina, minerala i nutrijenata. Mladice graha imaju snažna antivirusna i antibakterijska svojstva, dok mladice brokule sadrže sulforafan, komponentu koja pomaže u borbi protiv virusa.

Citrusi

Sve vrste citrusa, od limuna, naranči, mandarina, pa do grejpa ili limete, sadrže velike količine vitamina C koji je nužan kako za kvalitetno funkcioniranje organizma, tako i za jačanje imunološkog sustava.

Ružmarin

Ružmarin se tradicionalno koristi za podizanje imuniteta, olakšavanje bolova mišića i poboljšanje pamćenja. Ružmarin također sadrži oleinsku kiselinu, koju se još može naći u maslinama ili češnjaku. Oleinska kiselina, osim što je antioksidans, ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje, a koristi se u borbi protiv virusa herpesa, HIV-a, gripe i hepatitisa A.

Origano

Origano sadrži tvar karvakrol, koja je učinkovita protiv norovirusa, koji uzrokuje probavne probleme.

Kadulja

Ova aromatska biljka sadrži kemijski spoj saficinolid kojim se mogu liječiti razne virusne infekcije.

Bosiljak

Bosiljak sadrži apigenin i ursoličnu kiselinu, koji su djelotvorni protiv virusa hepatitisa B, virusa herpes simplex i enterovirusa.

Zeleni čaj

Epigalokatehin galat je prirodna komponenta koja se nalazi u zelenom čaju a ima protuupalna i antivirusna svojstva. Koristan je u borbi protiv HIV-a, herpes simplexy i hepatitisa B.