Vlasti u Hong Kongu upozorile su vlasnike kućnih ljubimaca da ne ljube svoje životinje nakon što je 11 hrčaka dobilo pozitivne testove na Covid-19. Epidemija na teritoriju pod kineskom vlašću praćena je do trgovine kućnim ljubimcima.

Otok Hong Kong pod kineskom vlašću u utorak je naredio eutanaziju 2000 hrčaka nakon što je široko rasprostranjeno testiranje glodavaca pokazalo 11 pozitivnih testova.

Ministrica zdravstva Sophia Chan rekla je na konferenciji za novinare da vlasti djeluju iz opreza, jer nema dokaza da domaće životinje mogu zaraziti ljude. Mjere odražavaju pristup nulte tolerancije usvojen u Kini.

Vlasnici kućnih ljubimaca trebali bi održavati dobru higijensku praksu, uključujući pranje ruku nakon dodirivanja životinja, rukovanje njihovom hranom ili drugim predmetima i izbjegavati ljubljenje životinja“, također je rekao novinarima ravnatelj Odjela za poljoprivredu, ribarstvo i zaštitu Leung Siu-fai.

Leung je potvrdio da će oko 2000 hrčaka biti usmrćeno u 34 trgovine za kućne ljubimce i skladišta diljem grada. Svatko tko je kupio hrčka nakon 22. prosinca trebao bi ga predati nadležnim vlastima. Te životinje ne treba ostavljati na ulici, dodao je.