Zbog namještanja i korupcije uhićeni organizatori OI u Riju 2016.

Carlos Arthur Nuzman u sredini, s lijeva stoji Sidney Levy a s desna Leonardo Gryner, | Foto: Marcio Rodrigues

Tijekom istrage o korupciji i kupovanju glasova, kako bi se Olimpijske igre odigrale po prvi put u Južnoj Americi, uhićen je predsjednik Olimpijskog odbora za Rio 2016.

Carlos Arthur Nuzman, koji je također i predsjednik brazilskog Olimpijskog odbora te počasni član Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC), postao je središnja figura u transferu 2 milijuna dolara Lamine Diacku, bivšem članu IOC-a iz Senegala, koji je pomogao osigurati glasove 2009., kada se vršio izbor. Nuzman je uhićen pod optužbom za korupciju, pranje novca i sudjelovanje u kriminalnim djelatnostima.

Oglas:

Leonardo Gryner, bivši glavni operativni šef, također je uhićen pod istim optužbama. Sindey Levy, član uprave koji je osigurao budžet od 2,2 milijarde dolara, a koji je bio Nuzmanov zamjenik, nije uhićen.

Brazilske vlasti navode da su dogovori iza kulisa u pogledu pobjede na glasanju stvorili kriminalnu organizaciju koju je vodio Sergio Cabral, bivši guverner Rio de Janeira, a koji je u zatvoru zbog drugog slučaja korupcije.

Nuzman je pokušao spriječiti istragu regulirajući prihode koje je stekao neovlaštenim novcem i prilagođavajući iznos zarade za svoju poreznu prijavu na 600.000 dolara, otkako ga je policija prvi puta ispitivala prošlog mjeseca.

Kako jedna od glavnih ličnosti brazilskog sporta, Nuzman je bivši predsjednik brazilske Odbojkaške konfederacije, a na čelu Olimpijskog odbora bio je od 1995.

OI u Riju 2016. ostale su poznate isključivo po nizu kontroverzi i katastrofalnim uvjetima, a većina tamošnjih stanovnika uopće nije željela da se one odigraju u Brazilu. No, kako to već biva s „demokracijom“, nitko ih službeno nije tražio mišljenje.

Siromašna i većinski nezaposlena populacija, odgovorila je s neredima na ulicama zbog činjenice da su se milijarde državnog novca utrošile na pripreme, dok danas sva infrastruktura doslovce propada.